Eigen foto

Gewastour week 13

Uientelers niet te houden op de percelen

1 April 2021 - Jesse Torringa

Met deze weersomstandigheden is het genieten geblazen voor de telers. Van het noorden tot het zuiden van Nederland is er actie op het percelen, zo ook bij de deelnemers van de Gewastour uien. De eerste percelen zijn gezaaid en anderen worden bemest.

In Ysselsteyn (NB) was 23 maart het eerste Gewastourperceel uien al gezaaid onder goede omstandigheden. Afgelopen maandag (week 13) is ook het perceel in Kortgene gezaaid. Klaas Jan Boer klinkt tevreden: "Vorig weekend hebben we nog 4 mm neerslag gehad en nu hebben we lekker vochtig kunnen zaaien, op ongeveer 2,5 centimeter diep". Het ras is Hybelle en het zaaibed is 1,50 meter. Tijdens het zaaien is vloeibare fosfaat en Vydate toegepast. Bovendien heeft Klaas Jan meteen een kleine startgift met Nutramon gegeven van 150 kg per hectare.

uien zaaien in Kortgene
Uien zaaien in Kortgene (Zeeland)

Perceel Wezup ook ingezaaid
Arjen Jakobs heeft ook niet stilgezeten met het mooie weer en is los op de zangrond. Het ras Hoza is gezaaid op bedden van 1,5 meter. "Begin deze week is er gespit en vandaag zijn we bezig met zaaien. Vorig jaar ben ik vlak na het spitten gaan zaaien en dat was toch iets te snel. Nu heb ik 2 dagen gewacht en dan valt de grond toch wat mooier. Nu is het hopen op een buitje zodat er een kleine korst op komt." 

Uien zaaien op het perceel in Wezup, Drenthe

Zaaien staat op de planning ondanks weeromslag
Ondanks dat het kwik een stuk lager uit gaat vallen de komende dagen, staat uien zaaien wel in de agenda. Zo is het perceel in Oeffelt (NB) klaar om te worden ingezaaid. Deze week is het perceel geploegd en gecultiveerd. Ook het perceel in Dronten van Aeres Hogeschool wordt aanstaande vrijdag (2 april) ingezaaid. 

In het noorden van Nederland is uien zaaien traditioneel iets later, maar de omstandigheden zijn goed. De percelen in het Groningse Eenrum en Kimswerd in Friesland worden ook deze week of volgende week gezaaid. "Het was begin deze week aan de natte kant, maar we hopen eind deze week in een mooi vochtige grond te kunnen zaaien. Begin deze week hebben we kunstmest Agrocote max, gecoate ureum, toegediend. Dit doen we voor een rustige groei en zo proberen we de uien zo lang mogelijk groen te houden voor de maximale huidkwaliteit".

Kunstmeststrooien
Kunstmest strooien op het uienperceel in Kimswerd (Friesland)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden