Agrifirm

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

27 Maart 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

Voor het eerst sinds de fusie in 2010 moet Agrifirm rode cijfers incasseren. Desondanks is er nog wel ruimte voor een beperkte nabetaling. Naast het verlies hebben ook de voerafzetcijfers opnieuw een flinke knauw gekregen. De groengele coöperatie uit Apeldoorn zit in zwaar vaarwater en is daarom genoodzaakt tot reorganiseren.

In het kort:

    

  • Het nettoresultaat in 2023 daalt met 114,9% tot een verlies €3,6 miljoen.                                                           
  • De dalende voerafzet van zo'n 10% is harder dan de Nederlandse markt krimpt.                                                                                
  • Door een hoge solvabiliteit is de financiële positie zeer solide.        
  • Ondanks de negatieve baten blijft er beperkt ruimte voor een dividend.

Uit een omzet van €2,4 miljard, dat 13% lager is dan in 2022, blijft onder de streep een verlies van €3,6 miljoen over. De resultaten van Agrifirm zitten al een paar jaar op een hellend vlak maar rode cijfers werden nog niet eerder geschreven. Toch zijn niet alle financiële kerncijfers negatief. De solvabiliteit verbeterde licht tot 55%, wat buitengewoon sterk is. Daarbij laat ook de operationele kasstroom een flinke verbetering zien, wat verband houdt met de gedaalde grondstoffenprijzen.

Desalniettemin zijn de cijfers zorgelijk. Zeker wanneer je inzoomt op de voerafzet die een slordige 10% daalt tot 4,5 miljoen ton. Daarmee doet Agrifirm het slechter dan de markt en dat is niet voor het eerst. De afzet van premixen en concentraten, waar doorgaans goede marges op zitten, daalde zelfs met 35%. Agrifirm verkocht vorig jaar wel meer kunstmest en ook de omzet in gewasbeschermingsmiddelen nam iets toe.

Reorganisatie gestart
CEO Dick Hordijk somt in het jaarverslag een aantal factoren op die de markten uitdagend maken. Hij wijst naar de stikstofcrisis, de volatiele grondstoffen markten en hoge energieprijzen. Naast tegenwind op Nederlandse thuismarkt zit het ook tegen in België en China. Maar Hordijk is vastberaden het tij te keren. Agrifirm is vorig jaar al gaan anticiperen op de teruglopende afzet en een reorganisatie gestart in de Benelux.

De coöperatie wil in de kosten snijden en meer focus aanbrengen door businessunits te clusteren. Het is niet bekend in hoeverre er banen sneuvelen, maar dit ligt wel voor de hand. Nog nooit stonden zoveel fte's op de loonlijst. Daarbij geeft Agrifirm aan op zoek te zijn naar nieuwe wegen en kansen. "We richten ons op het behoud van onze marktpositie, het verbeteren van onze interne efficiëntie en het stimuleren van duurzame innovatie", aldus Hordijk.

Beperkt dividend
Ondanks het verlies kunnen de circa 8.500 leden van Agrifirm gezamenlijk €7,3 miljoen verdelen, middels een ledenuitkering. Dit is driekwart minder dan in 2022 toen het dividend ook al onder druk stond.

Lees hier ook het interview met Agrifirm-CEO Dick Hordijk over de jaarresultaten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeewind 27 Maart 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10908385/miljoenenverlies-dwingt-agrifirm-tot-reorganisatie]Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie [/url]
Alle hens aan dek! Relatief stelt het niet veel voor naar het signaal is duidelijk. Niet lullen maar poetsen. Overweeg om ook direct enkelvoudige grondstofden vanuit de haven direct op de bedrijven te leveren met de juiste premixen . Dat is de ondernemersverdienmodel centraal stellen boven Agrifirm verdien model. Dat is nl de echte duurzame markt. Vervolgens moet je je afvragen wat je te zoeken hebt met Nederlandsboerengeld in China ?Ik zou het wel weten met Chinezen zonder enig geweten!!!
Abonnee
R&D 27 Maart 2024
Go woke, go broke. Dit krijg je als je in transities gelooft.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden