Tönnies

Analyse Varkens

DCA Beursprijs begint het nieuwe jaar onveranderd

31 December 2021 - Wouter Baan

De DCA Beursprijs hervat in het nieuwe jaar de stabiele koers van de afgelopen maanden. Zo rond de jaarwisseling staat de markt in het teken van rust.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week kopten we dat het kerstreces was en die periode is nog niet voorbij. De vleesverwerkende industrie zal pas medio volgende week weer opstarten, terwijl ook slachterijen in het nieuwe jaar kalm van start gaan. De hoge vleesvoorraden bieden daartoe ruimte.

Normale ritme pas in week 2
Pas in de tweede week van januari zal de markt het normale ritme hervatten. Voor volgende week melden handelaren beperkte plaatsingsruimte van vleesvarkens, maar dat is allemaal ingecalculeerd. Voor het nieuwe jaar is de hoop gevestigd op de krimp van de varkensstapel in Noordwest-Europa, waardoor het aanbod richting het voorjaar waarschijnlijk wat opdroogt.

Voorlopig lijkt het aanbod ruim genoeg om de doorgaans tamme vleesvraag in het eerste kwartaal af te dekken. Voor week 1 van 2022 blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,19 per kilo voor de geslachte varkens, terwijl de prijs van levende varkens onveranderd op €0,90 per kilo noteert.

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend €0,90 - €0,91 €0,901 €0,90
Geslacht €1,19 - €1,20 €1,191 €1,19
Toelichting op de notering voor week 1:

Dat de DCA Beursprijs 2.0 de notering voor levende en geslachte varkens in de eerste week van 2022 voortzet in de lijn waarmee 2021 is gesloten, zal weinig verbazing wekken. Week 52 van 2021 bood weinig impulsen voor een prijsmutatie. Of er medio januari 2022 wel mogelijkheden zijn voor een opwaartse prijsaanpassing zal onder anderen afhangen van de vleesafzet. De komende weken zal de erfenis van een aangepast slachttempo van de laatste weken moeten worden weggewerkt. Pas daarna kan de balans worden opgemaakt hoe vraag en aanbod van varkens zich verhouden.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 15 (0). Voor levende varkens werd 15 keer een prijs ingevoerd (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 1:
- Begin van het nieuwe jaar wat extra "tvl" varkens. Volle weken voor de boeg waarbij het aanbod wat afneemt. Onveranderd noteren. Allen een Goed en gezond 2022 gewenst.
- Onveranderd.
- Varkensaanbod valt gelukkig mee.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden