Tönnies

Nieuws Crisis varkenshouderij

Tönnies vreest leegloop en eist coronasteun

15 September 2021 - Wouter Baan

Tönnies maakt zich grote zorgen over de toekomst van de varkenshouderij in Duitsland als gevolg van de aanhoudend lage prijzen. Een uitstroom van varkenshouders moet volgens Tönnies voorkomen worden. Het vleesconcern zinspeelt op overheidssteun, voordat het te laat is.

De varkenshouderij in Duitsland maakt zware tijden door. Er wordt gesproken over de grootste crisis in 30 jaar. Volgens Clemens Tönnies, directeur van het gelijknamige vleesconcern, wordt de gehele productieketen geraakt. Ook zijn vleesconcern maakt verliezen, zo verzekert hij. "Er is een ernstige verkoopcrisis in varkensvlees gaande."

In een verklaring laat Tönnies weten dat de vleesafzetproblemen zijn namelijk niet structureel zijn, maar een gevolg van de coronapandemie. Omdat er geen grote feesten zijn, staat de consumptie slechts tijdelijk onder druk. Daarom roept Tönnies de Duitse politiek tijdens het crisisberaad dat vandaag (woensdag 15 september) plaatsvindt op voor kortlopende coronasteunpakket om deze periode door te komen en bedrijven een faillissement kunnen afwenden.

Dat Tönnies de problemen op corona afschuift, is overigens wel wat kort door de bocht. Naast corona kent Duitsland exportverboden naar diverse Aziatische landen als gevolg van Afrikaanse varkenspest. Daarover rept Tönnies echter niet in zijn betoog. 

Geen opkoopprogramma's
Van opkoopprogramma's voor Duitse varkenshouders, zoals door sommige politieke partijen en NGO's geopteerd wordt, wil Tönnies niets weten. "Ondernemers die nu slooppremies opeisen, verplaatsen hun bedrijf naar landen als Polen, Denemarken en Spanje. Daarmee wordt de Duitse economie en onze duurzame vleesproductie uitgehold", aldus de vleesbaron, zoals hij ook wel genoemd wordt. Tönnies is goed voor circa 30% van de varkensslachtingen in Duitsland. Een daling van de Duitse varkensstapel is een bedreiging voor de bezettingsgraad in zijn slachthuizen.

5-D strategie is positief
Voor de middellange termijn zinspeelt Tönnies op verhoogde subsidies die varkenshouders moet helpen om hun bedrijf te verduurzamen, zoals door de commissie Borchert wordt voorgeschreven. Tönnies signaleert ook aanknopingspunten. Onder meer dat de Duitse levensmiddelensector in toenemende mate varkensvlees uit eigen land omarmd middels de zogeheten 5-D strategie, waarbij het gehele productieproces in Duitsland plaatsvindt. Intussen hebben diverse grote supermarkten aangeven buitenlands varkensvlees te gaan weren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vleesconcern Tönnies wil uitbreiden naar Afrika

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden