Shutterstock

Inside VARKENS

Veel Duitse AVP gevallen, Sachsen herijkt aanpak

28 Juli 2021 - Stef Wissink

Afgelopen week is een opvallend hoog aantal met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette zwijnen gevonden in Duitsland. Er werden in 7 dagen tijd liefst 105 besmette dieren bevestigd. Ondertussen heeft de Duitse deelstaat Sachsen enkele maatregelen genomen die de bestrijding moeten bevorderen, en wil het meerdere ministeries bij de aanpak betrekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de week van 19 tot en met 25 juli werd het AVP-virus bij maar liefst 105 wilde zwijnen vastgesteld. In de maand juni, toen er een recordaantal besmettingen waren, lag het aantal besmette dieren gemiddeld rond de 60 per week. De situatie lijkt zich dan ook zeker niet te verbeteren. In totaal zijn in Duitsland sinds de vondst van het eerste zwijn met AVP in september 2020, 1712 besmette dieren gevonden.

Deelstaat Sachsen betrekt meerdere ministeries
De Duitse deelstaat Sachsen wil nu de hoogste verantwoordelijke ambtenaren in de provincie - van niet alleen het landbouw ministerie, maar ook financiën, economie en binnenlandse zaken - betrekken bij de aanpak. Recent waren er discussies over bijvoorbeeld het budget dat beschikbaar is voor de aanpak. Het betrekken van al deze miniseries moet leiden tot een betere coördinering bij de besluitvorming, en wederzijdse ondersteuning met kennis.

Geld nodig voor bestrijding
Alleen al voor de aanpak bij de bestrijding van de ziekte is volgens een woordvoerder van het provincie bestuur zo'n €18 miljoen nodig in de provincie Sachsen. De aanpak van de AVP-crisis lijkt lang te gaan duren en met het betrekken van meerdere ministeries kan er vanuit verschillende disciplines ondersteund worden waar nodig.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden