Shutterstock

Inside Varkens

Overstromingen China funest voor varkenssector

27 Juli 2021 - Chanti Oussoren

Problemen liggen op de loer voor de Chinese varkenssector. Vorige week hebben overstromingen voor grote verliezen geleid in de centrale provincie Henan. Met het oog op de Afrikaanse varkenspest (AVP) die nog altijd heerst in het land, nemen de zorgen toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in de belangrijke varkensproducerende provincie Henan. Volgens persbureau Reuters zijn er maar liefst 1.678 grote boerderijen overspoeld en de totale verliezen lopen hoog op. Naar schatting zijn er in totaal ongeveer een miljoen dieren overleden. In het dorp Wangfang, gelegen ten noorden van provinciehoofdstad Zhengzhou, zijn alleen al minstens 200.000 kippen en 6.000 varkens overleden. Dat komt neer op ongeveer de helft van de populatie in het dorp.

Een getroffen varkensboer wordt naar eigen zeggen geconfronteerd met een verlies van ongeveer 30.000 yuan ($4.627) en boeren maken zich zorgen over het uitblijven van een vergoeding van de overheid.

Verspreiding AVP
China is nog altijd niet AVP-vrij. Sinds begin van het jaar zijn er in officieel 11 nieuwe uitbraken gemeld. Naast het feit dat er door de overstromingen veel dieren verloren zijn gegaan, neemt ook de dreiging verspreiding van AVP in rap tempo toe. Afgelopen zomer zorgden zware overstromingen in het zuiden van China voor tientallen AVP-uitbraken. Volgens een Chinese analist is het ziekteprobleem veel ernstiger dan de directe verliezen.

Het AVP-virus kan ongeveer 10 dagen overleven in uitwerpselen en water en kan tot wel 100 dagen overleven in mestputten. De inhoud van de overstroomde mestputten wordt nu weggespoeld en verspreid.

Varkensprijs
De Chinese varkensprijs is dit jaar flink gekelderd, maar bereikte eind juni een bodem en zit sindsdien weer in de lift. De prijzen zijn sinds begin juli met zo'n 15% gestegen. Vanuit de sector wordt verwacht dat de prijsontwikkeling de opwaartse mars voortzet. In januari en februari zijn er namelijk minder biggen geboren. Dat zal tot een lager aantal slachtingen leiden in juli en augustus. Daarbij neemt ook de AVP-dreiging toe, wat voor grotere verliezen kan zorgen en tot een hogere varkensprijs kan leiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden