Shutterstock

Nieuws VARKENS

Veel AVP-besmettingen bij Poolse varkenshouders

22 Juli 2021 - Stef Wissink

In Polen is de afgelopen weken bij een groot aantal bedrijven Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld, ook op bedrijven dichtbij de grens met Duitsland. Ook in Duitsland blijft het aantal gevonden zwijnen met AVP snel oplopen, inmiddels is ook een derde bedrijf besmet geraakt.

In het eerste halfjaar van 2021 leek de AVP-situatie op Poolse varkensbedrijven beter onder controle. Er werden toen op slechts 2 bedrijven besmette dieren gevonden. In de afgelopen weken is het aantal besmette bedrijven echter rap opgelopen. In 2021 zijn nu al 23 bedrijven getroffen door de virusziekte.

Bedrijf op 10 kilometer Duitse grens besmet
Voor Duitsland is  de vaststelling van een besmetting op een bedrijf met 25 varkens in de Poolse regio Lebus het meest zorgelijk. Het bedrijf waar AVP werd vastgesteld ligt op slechts 10 kilometer van de Duitse grens, ter hoogte van de Duitse provincies Brandenburg en Sachsen. In de regio Groot Polen werd een groter varkensbedrijf met 1.900 dieren getroffen.  Beide bedrijven en de varkens binnen 1 kilometer omtrek van de besmettingshaarden zijn geruimd.

Ook Duitse situatie niet stabiel
Na de vondst van 2 besmette bedrijven vorige week werd afgelopen weekend ook een derde besmetting bij gehouden varkens bevestigd. Betreffende veehouder hield 4 varkens die in een stal gehouden werden.

Ondertussen geven de hoge aantallen gevonden wilde zwijnen ook weinig reden tot optimisme. In de eerste 3 weken van juli werd al bij 173 wilde zwijnen AVP aangetoond, zo blijkt uit het meldingen overzicht van het Friedrich-Loeffler-Institut. Van deze zwijnen werden er 142 aangetroffen in Brandenburg en 31 in Sachsen. In de hele maand juni werden 242 met AVP besmette zwijnen gevonden.

*Zwijnen bij welke een AVP besmetting is vastgesteld worden soms op een later tijdstip aan het Friedrich-Loeffler-Institut doorgegeven. Aantallen kunnen daarom nog oplopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden