Shutterstock

Inside Varkens

Nog geen licht aan einde tunnel varkensmarkt

16 Juli 2021 - Chanti Oussoren

De varkensmarkt stond al onder druk, maar is nu onder de ban van de Afrikaanse varkenspest (AVP) uitbraak in de Duitse varkensstapel. Ook slachterij Gosschalk mag nog niet de deuren heropenen. De DCA Beursprijs 2.0 doet deze week een stap omlaag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteravond werd bekend gemaakt dat AVP zijn intrede heeft gedaan in de Duitse varkensstapel. Voor de varkensmarkt is dit een enorme klap en dat terwijl de sector al onder druk stond vanwege een erg ruim aanbod en een tegenvallende afzet in de zomerperiode. Het varkensaanbod is niet ruim, maar toch zijn varkens niet gemakkelijk te plaatsen.

Voor de komende periode stagneert waarschijnlijk de export richting Duitsland, omdat er daar waarschijnlijk extra exportbeperkingen worden opgelegd en het binnenlandse aanbod daardoor verder toeneemt. Mogelijk kan Nederland extra exporteren naar landen waar Duitse volumes gemist gaan worden.

Slachterij Gosschalk nog dicht
Daarbij is ook slachterij Gosschalk nog altijd gesloten en kunnen daar geen varkens worden afgezet. Uiterlijk vandaag zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beslissen of de slachterij de werkzaamheden weer mocht hervatten, maar het plan van aanpak voor heropening is afgekeurd. 

Volgens NVWA-woordvoerder Ahyad heeft de slachterij inmiddels wel een nieuw plan van aanpak ingediend. "Die hebben wij een aantal dagen geleden ontvangen. Er is een gesprek geweest, waarin wij hebben aangegeven dat we het plan van aanpak opnieuw gaan bestuderen. Over een week, op 23 juli, zullen wij daar op reageren. Tot die tijd blijft Gosschalk dus nog dicht."

Beursprijs zakt verder terug
Doordat de varkens deze week minder goed geplaatst kunnen worden, zet de DCA Beursprijs 2.0 een verlaging in. De prijs voor geslachte varkens zakt met €0,05 tot €1,41 en de notering voor levende varkens daalt met €0,04  tot €1,06. Het is de eerste verlaging nadat de notering 3 weken op rij stabiel bleef. Afgelopen woensdag leverde ook de Duitse VEZG-notering flink in.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden