Shutterstock

Inside VARKENS

China vraagt minder vlees, schrapt milieuregels

13 Juli 2021 - Stef Wissink

De import van varkensvlees in China liet in mei voor het eerst in lange tijd een daling zien. In juni heeft deze ontwikkeling zich versterkt doorgezet. Ondertussen heeft het land de milieueisen voor kleine varkensbedrijven compleet opgeheven, met als doel de varkensproductie versneld te laten groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van juni 2020 daalde de totale varkensvleesimport met 17% tot in totaal 743.000 ton. In de voorgaande maand mei werd er nog 789.000 ton vlees geïmporteerd. In maart werd het voorlopig hoogtepunt qua importvolume bereikt. Het land importeerde toen 1.020.000 ton varkensvlees. Sindsdien is de vraag dus met ruim een kwart gedaald.

Ruim aanbod, maar overheid zet in op grotere productie
Voornaamste oorzaak voor de dalende importen is het ruime aanbod en de lage prijzen van varkensvlees in China zelf.  Analisten houden er echter rekening mee dat zeker een deel van het aanbod slechts tijdelijk is, omdat varkenshouders uit angst voor besmetting met Afrikaanse varkenspest hun dieren verkochten.

Dit kan uiteindelijk zelfs weer leiden tot een tekort aan slachtvarkens. Mede door deze verwachting riep de Chinese overheid varkenshouders al meerdere keren op om niet in paniek te raken en te blijven produceren. Om de productie te bevorderen, heeft het land nu maatregelen getroffen.

Geen milieuregels meer voor kleine bedrijven
Zeugenbedrijven met een productiecapaciteit tot 5.000 varkens per jaar worden nu niet meer door de overheid getoetst op milieu impact. Kleine varkenshouders moeten slechts een online melding doen. De overheid hoopt hiermee een belemmering voor de kleinere bedrijven om varkens te produceren weg te nemen. Hiermee kan de varkensproductie in het land sneller groeien, zo is de gedachte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden