Shutterstock

Inside VARKENS

Duitse AVP-situatie niet verbeterd

15 Juni 2021 - Stef Wissink

De Afrikaanse varkenspest (AVP) verspreid zich verder in Duitsland. Opnieuw werden bij het plaatsje Frankfurt (Oder) besmette zwijnen gevonden buiten de bestaande kernzones die met hekwerk reeds afgesloten zijn. Ook het aantal vastgestelde besmettingen lag afgelopen week op een hoog niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de autoriteiten zouden de 2 gevonden dieren afkomstig zijn uit een nieuw kerngebied dat onlangs werd ingesteld. De dieren hadden waarschijnlijk al enige tijd gelegen en waren in staat van ontbinding. Betrokken instanties zijn in beraad of het instellen van een extra kerngebied (inclusief hekwerk) noodzakelijk is. 

Ziektedruk aan de grens met Polen blijft
Zorgen over de binnenkomst van AVP vanuit Polen blijven ook bestaan. In de 70 kilometer noordelijker gelegen Duitse gemeente Barnim worden in een aantal gebieden restricties ingevoerd na de vondst van een met AVP besmet wild zwijn vlak over de grens in Polen. Het gebied wordt nu gekenmerkt als 'bufferzone' wat voor varkenshouders restricties oplevert. 

Hoog aantal besmettingen vastgesteld
In totaal werden in Duitsland in de periode van 8 tot en met 14 juni 64 wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met AVP. Dat aantal is aanzienlijk hoger dan in de maanden ervoor. Van de 64 besmette zwijnen werden er 15 gevonden in de provincie Brandenburg en 49 in de provincie Sachsen. In totaal is de dierziekte in de maand juni (tot en met 14 juni) nu bij 83 zwijnen vastgesteld (in mei 127).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden