Shutterstock

Inside Afrikaanse Varkenspest

Zeugenhouder krijgt premie bij tijdelijke stop

2 Juni 2021 - Stef Wissink

Zeugenbedrijven van een bescheiden omvang krijgen in Brandenburg een premie om te stoppen met het fokken van varkens voor een periode van 2 jaar. Hiermee wil de Duitse deelstaat de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) beperken in de getroffen gebieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de door AVP zwaarst getroffen deelstaat van Duitsland vond maandag (31 mei 2021) een bijeenkomst plaats waarin de laatste stand van zaken rond AVP werden besproken. Dat de coronapandemie een snellere verspreiding van AVP heeft voorkomen, was een van de weinige zaken die aan bod kwamen die je als positief mag betitelen. Door de maatregelen werd de mobiliteit flink beperkt, ook tussen Duitsland en het flink door AVP geteisterde Polen. 

Volgens Hendrik Wendorff, de voorzitter van de Brandenburgse boeren belangenorganisatie, heeft dat een 'explosie' achtige verspreiding van het virus voorkomen. Langzaam maar zeker worden de beperkingen die zijn ingevoerd om corona te beteugelen versoepeld. Wendorff vreest dat het de situatie rondom AVP negatief kan beïnvloeden.

Grote schade lokale varkenshouders
Hans-Christian Daniels, de voorzitter van de Brandenburgse vakbond voor varkenshouders, wees op de grote verliezen die de uitbraak van AVP heeft veroorzaakt bij varkenshouders. De varkenshouders in de getroffen gebieden zijn gebonden aan strenge maatregelen. Bovendien zijn de slachtvarkens van de bedrijven nauwelijks te vermarkten, omdat slachthuizen ze niet willen afnemen.

Volgens Daniels kosten de problemen bij het vermarkten van de varkens, als ze al kunnen worden geplaatst bij een slachthuis, €70 tot €75 per afgeleverd dier. Op dit moment kunnen bedrijven al aanspraak maken op financiële ondersteuning. Deze kan echter over een periode van 3 jaar maximaal maar €20.000 bedragen.

De moeilijke afzet van vleesvarkens zorgt er ook voor dat de doorstroming van biggen van vermeerderings- naar vleesvarkensbedrijven moeilijk verloopt. De aantallen biggen op de zeugenbedrijven nemen daardoor toe, waardoor het dierenwelzijn in gevaar komt. De Brandenburgse landbouwminister Axel Vogel geeft aan dat er voor kleine zeugenbedrijven inmiddels geld beschikbaar is om tijdelijk te stoppen met het fokken van varkens. Deze bedrijven sluiten dan 2 jaar de deuren en zijn daarna verplicht de bedrijfsvoering weer te hervatten. Vogel onderzoekt of deze regeling ook voor grotere bedrijven kan gaan gelden.

Biologische varkens zorgen voor verdeeldheid
Waar Daniels aandringt op een verbod op vrijloop voor varkens en vraagt om een ophokplicht, ziet de vertegenwoordiger van biologische agrarische bedrijven in Oost-Duitsland daar niets in. Deze geeft aan dat een vrijloop voor dieren ook in tijden van ziekte-uitbraak mogelijk moet zijn: "zonder vrije uitloop geen biologisch vlees".

Daniels vindt dat een dubbele omheining voor varkens niet voldoende is, omdat andere dieren als marters, ratten, vossen vogels de verblijven gewoon kunnen betreden. Vast staat dat deze dieren ook voor verspreiding van het virus kunnen zorgen, doordat ze in contact zijn geweest met besmette zwijnen. Voorlopig is het dus echter nog gewoon mogelijk om varkens een vrije uitloop te bieden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden