Shutterstock

Inside varkens

Aantal AVP gevallen Duitsland weer wat lager

25 Mei 2021 - Stef Wissink

Afgelopen week (18 tot 25 mei) werden er in Duitsland 8 wilde zwijnen gevonden die besmet bleken met Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat zijn er opnieuw minder dan de week ervoor. Alle besmette dieren werden gevonden in de provincie Brandenburg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat blijkt uit de cijfers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Het wekelijks aantal vastgestelde besmettingen loopt nu al een tijdje terug en voedt de hoop dat de situatie zich stabiliseert. Toch laten jagers, die betrokken zijn bij het uitdunnen van de populatie wilde zwijnen, aan Duitse media weten nog altijd bezorgd te zijn over de AVP verspreiding. Hoewel er reeds veel hekwerk is geplaatst rondom besmette gebieden biedt dit volgens de jagers geen garantie voor de toekomst om zwijnen tegen te houden.

Geen nieuwe gevallen in Sachsen
Waar de laatste maanden vooral het aantal besmette dieren in Brandenburg sterk terugliep, leek de situatie in Sachsen zich langzaam te verslechteren. Wekelijks werden meer met AVP besmette dieren aangetroffen. Tot deze week. In de periode van 18 tot 25 werden er geen besmette dieren gevonden in de provincie. In Sachsen zijn nu sinds het begin van de uitbraak 186 besmette zwijnen aangetroffen, in Brandenburg 1000.

Situatie Polen
Vanuit Polen wordt ook melding gemaakt van enige stabilisering van de AVP situatie. Dit jaar werden er tot halverwege mei zo'n 1270 AVP-gevallen gemeld. Vorig jaar werden er in dezelfde periode bijna 2.400 zwijnen met AVP gevonden. Hoewel de teruggang flink is, is de geografische spreiding van de gevallen nog altijd groot en moet er gewaakt worden voor te veel optimisme. Ook in het verleden liep het aantal AVP gevallen in Polen wel eens terug om vervolgens toch weer sterk toe te nemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden