Shutterstock

Inside Varkens

Ruimer aanbod drukt Chinese varkensprijs fors

21 Mei 2021 - Stef Wissink

De prijzen op de Chinese varkenstermijnmarkt moesten vandaag (woensdag 19 mei) opnieuw een flinke veer laten. De noteringen daalden 5% tot het laagste niveau sinds januari. De markt lijkt steeds meer signalen op te vangen over een groeiend varkensaanbod in de tweede helft van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de opening van de Chinese varkenstermijnmarkt in januari dit jaar wisten de contracten voor levering september in eerste instantie flink aan waarde te winnen. Nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) zorgden in eerste instantie voor een vertraagde groei van het aantal varkens in het land. Met de binnendruppelende berichtgeving over versneld herstel van de varkensstapel, en daarmee het varkensaanbod, gingen de koersen vervolgens geleidelijk omlaag. 

Groot aanbod zware varkens
De meest recente aanleiding voor de forse prijscorrectie is onder andere een actueel ruim aanbod van zware dieren. Dat meldden analisten aan Reuters op dinsdag 18 mei. De huidige dagprijzen voor varkens zijn daarbij verder onder druk komen te staan. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat het traditioneel niet de sterkste tijd van het jaar is wat betreft de binnenlandse varkensvleesconsumptie. Deze zwakke binnenlandse vraagt geeft op dit moment ook druk op de prijzen. De dagprijzen voor slachtvarkens zijn ten opzichte van de piek reeds gehalveerd.

Naast het toegenomen aanbod lijkt ook de productie van varkensvoer in het land weer te stijgen. Analisten verklaarden dat de voerproductie vrij goed lijkt. Deze zou op een hoger niveau liggen dan zowel vorig jaar als afgelopen maand. Deze berichten voeden de gedachte dat het herstel van de varkensstapel wellicht toch sneller gaat dan gedacht. Dit zorgt voor een extra drukkend effect op de Chinese termijnmarkt voor varkens.

Chinees ministerie: stabilisering varkensvleesprijs blijft onzeker
Volgens de meest recente cijfers is de zeugenstapel in China bijna op het niveau van voor de AVP-crisis. In april zou de zeugenstapel 97,6% van het aantal zeugen bedragen die eind 2017 werden geteld. Ondanks de berichten over een krachtig herstel van de varkensstapel zijn er nog altijd factoren die een stabilisering van de vleesvarkensmarkt kunnen bedreigen. Het Chinese ministerie waarschuwt dat er ook dit jaar nog meldingen van AVP zijn geweest, dat hoge voerprijzen het rendement van varkenshouders onder druk zetten en dat de huidige efficiency van de opgebouwde varkensstapel relatief laag is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden