Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport VS breekt records

10 Mei 2021 - Chanti Oussoren

De export van Amerikaans rood vlees sloot het eerste kwartaal van 2021 piekend af. Zowel de export van rundvlees als van varkensvlees zijn over maart gestegen en exportwaarden bereikte zelfs een nieuw maandrecord. Dat blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de US Meat Export Federation (USMEF).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal werd er in maart met 294.724 ton een recordgewicht aan varkensvlees geëxporteerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een toename van 1%. De waarde steeg met 4% naar $794,9 miljoen en vestigde hiermee ook een nieuw record. Japan, Mexico, Midden-Amerika en de Filippijnen waren de voornaamste importeurs.

De rundvleesexport bedroeg in maart 124.808 ton en steeg met 8% op jaarbasis. Het volume bereikt hiermee het op een na hoogste niveau in de bekende historie. De exportwaarde steeg met 14% tot $801,9 miljoen en vestigde daarmee ook een record.

Kwartaalcijfers varkensvlees
Zowel het exportvolume als de exportwaarde van varkensvlees lag over het eerste kwartaal 7% onder het niveau van vorig jaar. Dit komt neer op een exportvolume van 782.620 ton en een exportwaarde van $2,07 miljard

China blijft, ondanks dat de export in het eerste kwartaal met 20% daalde, de belangrijkste afzetmarkt voor Amerikaans varkensvlees. In totaal ging er over de eerste 3 maanden van het jaar 236.498 ton varkensvlees richting de VS. De waarde daalde met 27% tot $532,3 miljoen.

Vanuit de Filippijnen was er een sterke toename in de vraag naar Amerikaans varkensvlees. In het eerste kwartaal werd de import verdrievoudigd in vergelijking met 2019. Er werd 25.377 ton ingevoerd, een toename van 190% op jaarbasis. De exportwaarde steeg met maar liefst 201% tot $62,4 miljoen.

Situatie verbetert
Dan Halstrom, de CEO van USMEF, vindt de exportcijfers verheugend. "De export kende een respectabele start in 2021, gezien de logistieke en arbeidsuitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd en de aanhoudende beperkingen voor de foodservicesector in veel belangrijke markten. Hoewel deze obstakels niet helemaal achter ons liggen, laten de resultaten van maart zien dat de situatie verbetert en dat de exporttotalen beter de sterke wereldwijde vraag naar rood vlees uit de VS weerspiegelen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden