Shutterstock

Inside varkens

Angst AVP haalt Chinese varkensprijs onderuit

14 April 2021 - Stef Wissink

De varkensprijzen in China zijn in het eerste kwartaal met liefst 19% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarmee noteerden de prijzen de laagste niveaus sinds augustus 2019. Wat zijn de precieze oorzaken van deze ontwikkeling?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analisten verklaren aan persbureau Bloomberg dat varkenshouders hun veestapels verkopen omdat ze bang zijn voor uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Verder worden ook geregeld transportverboden ingesteld door de autoriteiten. Dit belemmert varkenshouders bij de verkoop van hun dieren. Volgens Bloomberg kunnen de huidige ontwikkelingen betekenen dat er op korte termijn minder geïmporteerd zal worden.

Chinese varkenshouder wil problemen voor zijn
De paniekverkopen van veehouders startten halverwege januari. Een reeks uitbraken in de noordelijke provincies van het land zorgden bij varkenshouders voor angst dat hun dieren ook besmet zouden raken. Door de varkensstapel te verkopen tegen de destijds hoge prijzen, hoopten zij problemen voor te zijn en nog te kunnen profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Het grote aanbod zorgt ervoor dat de groothandelsprijzen voor varkensvlees zakten tot een niveau van 34 yuan begin april, omgerekend ongeveer €4,36 per kilo. Dit is het laagste niveau sinds augustus 2019.

Naast de angst op besmetting spelen ook de beperkte transportmogelijkheden een rol in het kleiner worden van de veestapel. Provincies waarin veel varkensvlees wordt geconsumeerd in het zuidelijke deel van het land, hebben de levende import opgeschort om verspreiding van AVP te voorkomen. Met name in het noorden leek AVP afgelopen winter bezig aan een opmars. Nu de belangrijkste consumerende regio's geen varkens meer uit het noorden importeren, beperkt dit de transportmogelijkheden van varkenshouders. Ook dit probleem hopen veehouders met snelle verkoop voor te zijn.

Stijgende prijzen mogelijk vanaf mei
Door de afgebouwde varkensstapel en het seizoensmatig herstel van de vraag in de aankomende periode kunnen de varkensprijzen vanaf mei mogelijk weer stijgen. Relatief veel biggen stierven daarnaast in de winterperiode wat er mede voor zorgt dat het aanbod extra kan gaan verkrappen. Over herstel van de Chinese varkensstapel worden optimistische uitspraken gedaan, maar deze kunnen dus in twijfel worden getrokken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden