Shutterstock

Inside Varkens

Rusland verwacht lagere productiegroei door AVP

12 April 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) situatie in Rusland wordt er dit jaar niet minder op, er zijn dit jaar al meerdere uitbraken gemeld. De sector stelt daarom de verwachting voor de varkensvleesproductie in 2021 naar beneden bij. Wat zijn de exportverwachtingen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot dusver zijn dit jaar al 23 AVP-uitbraken gemeld in Rusland en zijn er al meer dan 26.500 varkens geruimd. Tussen november 2020 en januari 2021 werden er maar liefst circa 500.000 varkens geruimd vanwege AVP. Onder andere grote bedrijven als Miratorg en Cherkizovo werden getroffen.

The National Union of Pig Breeders stelt dat AVP de groei varkensvleesproductie voor 2021 belemmert. Waar voorheen rekening werd gehouden met een productiegroei van 250.000 ton (zo'n 4,5%), wordt deze verwachting nu bijgesteld naar een groei van 180.000 ton. Wanneer het aantal AVP-uitbraken verder oploopt, is het goed mogelijk dat de verwachting verder naar beneden wordt bijgesteld.

Exportprognose
Afgelopen jaar heeft de Russische varkensvleesexport zich buitengewoon goed ontwikkeld. Van importeur is het land veranderd in wereldwijde exporteur. De gehele export steeg vorig jaar met maar liefst 86% tot 200.580 ton. Met name Vietnam voerde de invoer flink op, er werd maar liefst 5 keer zo veel geïmporteerd als in 2019. Hong Kong was de één na grootste afnemer van Russisch varkensvlees.

De vakbond houdt de prognose voor de export van varkensvlees voor 2021 onveranderd. Deze blijft gelijk aan het niveau van vorig jaar. Het gebrek aan toegang tot de Chinese markt, doordat Rusland geen AVP-vrije status heeft, belemmert de exportgroei. De export kan zelfs iets teruglopen doordat Duitsland, die ook de exportlicentie naar China is verloren door AVP, concurrerend wordt op markten zoals Vietnam en Hong Kong.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden