Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Nieuw AVP-kerngebied in Duitsland

30 Maart 2021 - Chanti Oussoren

Frankfurt is na meerdere vondsten van met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen, officieel uitgeroepen tot AVP-kerngebied. 

Begin maart werd in Frankfurt het eerste wilde zwijn met AVP gevonden. Omdat deze zich binnen opgestelde hekwerken bevond, werd het gebied toen niet uitgeroepen tot kerngebied, maar tot bedreigd gebied. Inmiddels zijn er meerdere besmettingen gedetecteerd en is een gebied in het noorden van Frankfurt benoemd tot bedreigd gebied.

Vierde kerngebied in Brandenburg
Frankfurt is het vierde kerngebied in de deelstaat Brandenburg. Het gebied bevindt zich midden tussen de kerngebieden Markisch-Oderland en het eerste kerngebied Oder-Spree. In Oost-Saksen is er daarnaast nog een bedreigd gebied.

In tegenstelling tot de vorige kerngebieden is er volgens het ministerie van consumentenbescherming geen straal van 3 kilometer in Frankfurt. De reden hiervoor is de nabijheid van stedelijk gebied en de grensrivier. Tot nu toe zijn er geen vaste hekken gebruikt.

Volgens de meest recente update van het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) stond de teller op 26 maart op 860 bevestigde besmettingen. Het overgrote merendeel hiervan was afkomstig uit Brandenburg.

Jacht gaat door
Ondertussen wordt er nog altijd intensief gezocht naar wilde zwijnen. Wilde zwijnenpopulaties kunnen permanent tot nul worden teruggebracht in 'witte zones'. De deelstaat Saksen wil de jacht op wilde zwijnen stimuleren door een premie van €65 per geschoten wilde zwijn te betalen.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden