Shutterstock

Nieuws Afrikaanse Varkenspest

Opnieuw AVP-besmettingen buiten Duitse kernzones

23 Maart 2021 - Stef Wissink

De Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft zich verder verspreiden binnen en buiten de oorspronkelijke kernzones in Oost-Duitsland. In het district Oder-Spree werd vermoedelijk zelfs een voor de AVP-bestrijding gecreëerde omheining door zwijnen vernield. Overheden blijven naar nieuwe maatregelen en samenwerkingen zoeken om de uitbraak het hoofd te bieden.

Vorige week werden er 3 met AVP besmette biggen gevonden buiten het oorspronkelijke kerngebied in het district Oder-Spree, zo meldt de Märkische Oderzeitung. Er wordt vermoed dat deze in januari door beschadiging aan de omheining uit de kernzone zijn ontsnapt. Deze beschadiging werd in januari ontdekt en is destijds direct hersteld. De schade aan het hekwerk is vermoedelijk veroorzaakt door zwijnen zelf en niet door menselijk toedoen.

Geen uitbreiding kerngebied
Het gebied dat als kerngebied gekenmerkt is, wordt voorlopig echter niet aangepast. De gevonden kadavers zouden zich bevinden in een gebied dat al compleet met meerdere hekwerken omheind is. Hierdoor vormen de overige dieren uit deze groep geen gevaar voor verdere verspreiding. De vindplaats is wel met schrikdraad afgeschermd en binnen de bestaande omheining wordt op dit moment door jagers intensief gezocht naar de overige dieren uit de groep, om deze zo spoedig mogelijk uit te schakelen.

Elders in de provincie Brandenburg, in Kliestow, werd wel een nieuw kerngebied toegevoegd nadat er 6 met AVP besmette zwijnen werden gevonden. Dit maakte de gemeente waarin het plaatsje ligt maandag (22 maart) bekend.

Ook werden afgelopen week in het zuidelijker gelegen Sachsen, bij Gorlitz aan de grens met Polen nieuwe kadavers van wilde zwijnen gevonden. Hier moeten testen nog uitsluitsel geven of het daadwerkelijk om AVP gaat. Volgens officiële meldingen zijn er in Sachsen tot nu toe 67 gevallen van AVP bevestigd en in Brandenburg 784. De Duitse varkensstapel is tot op heden nog altijd vrij van het virus.

Intensievere samenwerking bij bestrijding
In een gemeenschappelijke verklaring van de Duitse, Poolse en Tsjechische autoriteiten hebben de betroffen (deelstaat)ministers nogmaals aangegeven hoe belangrijk een gezamenlijke aanpak is. Zeker nu uit onderzoek van het Friedrich-Loeffler-Institut is gebleken dat het virustype dat bij getroffen zwijnen in Duitsland en Polen is gevonden overeenkomen. Verder kwamen de autoriteiten overeen om ook bij het zoeken naar kadavers, en bij de bouw en onderhoud van hekwerk, nog meer gezamenlijk op te trekken.

De noodzaak voor nog intensievere samenwerking blijkt ook wel uit het feit dat de Poolse veterinaire autoriteiten recent bekendmaakten dat er in de eerste week van maart maar liefst 52 nieuwe gevallen werden vastgesteld, en vorige week tot en met donderdag opnieuw 86 gevallen. Recentelijk is er ook een besmetting geconstateerd op een groot varkensbedrijf in Polen. Het is de eerste besmetting in de Poolse varkensstapel dit jaar. 

Ook Tsjechië blijft maatregelen nemen. Recent werd bekendgemaakt dat er door jagers sinds midden november al zeker 1100 wilde zwijnen zijn afgeschoten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden