Shutterstock

Inside Varkens

Canada en de VS werken aan AVP-handelsprotocol

23 Maart 2021 - Chanti Oussoren

De Verenigde Staten en Canada komen met een nieuw handelsprotocol om bij intrede van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in de wilde zwijnen populatie de handel in varkensproducten slechts kort te laten stil liggen. Hoe verloopt de Canadese handel in varkensvlees verder en wat zijn de verwachtingen voor dit jaar?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als een van beide landen AVP ontdekt bij wilde zwijnen treedt er een nieuw handelsprotocol in werking. Volgens het protocol wordt de handel tussen beide landen wel stilgelegd zodra AVP bij wilde zwijnen wordt ontdekt. Maar wanneer getroffen gebieden zijn afgebakend en de uitbraken onder controle zijn, worden handelsbeperkingen teruggebracht tot het regionaliseringsprincipe. Dat betekent dat er vanuit AVP-vrije gebieden weer varkensvlees mag worden uitgevoerd.

De handel in varkens(vlees) tussen de buurlanden is van groot belang. Canada werkt nog steeds aan het afbouwen van het overaanbod slachtrijpe varkens wat door de coronacrisis is ontstaan. Volgens recente schattingen hangen er in Oost-Canada nog meer dan 100.000 varkens boven de markt als gevolg van uitvallende slachtcapaciteit door de coronacrisis. Er wordt verwacht dat dit de export van slachtrijpe varkens in de eerste helft van 2021 nog stimuleert.

Varkensvleesexport
Ook China is een voorname afnemer van Canadees varkensvlees. De totale varkensvleesexport groeide vorig jaar met 20%, en de uitvoer richting China werd meer dan verdubbeld. Dit ging wel ten koste van de volumes richting andere landen, zo staat vermeld in de recente analyse van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Of de exportvolumes richting China ook dit jaar kunnen doorzetten, is nog maar de vraag. Er zijn namelijk momenteel maar liefst 8 slachterijen die met een exportverbod richting China kampen vanwege corona gerelateerde problemen.

Er wordt geschat dat ongeveer 2/3 van de uitvoervolumes momenteel worden beïnvloed door de tijdelijke Chinese importban. Het herwinnen van de toegang tot de Chinese markt is belangrijk voor de totale exportvolumes. Om tot die tijd het gat in de exportvolumes te kunnen opvullen, probeert Canada de varkensvleesexport naar landen, waar door de groeiende Chinese behoefte minder naar werd geëxporteerd, weer te verhogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden