Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest woekert door in China

9 Maart 2021 - Chanti Oussoren - 1 reactie

De Afrikaanse varkenspest (AVP) heerst nog altijd in China. Recentelijk zijn er nieuwe uitbraken gemeld, waaronder ook in de belangrijkste varkensvlees producerende provincies Sichuan en Hubei.

AVP heerst al geruime tijd in China en heeft de helft van de binnenlandse varkensstapel verwoest. Het leek even de goede kant op te gaan en China bracht zelfs naar buiten dat het goed op weg is met het herstel van de binnenlandse varkensstapel, maar tegenslagen liggen nog altijd op de loer en AVP blijft een dreiging.

Uitbraken in Sichuan en Hubei
Recentelijk zijn er nieuwe uitbraken gedetecteerd in de belangrijkste varkensvleesproducerende provincies Sichuan en Hubei, zo bevestigt het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken in een verklaring. De gevallen werden ontdekt in de prefectuur Aba in de zuidwestelijke provincie Sichuan en in de stad Xiangyang in de centrale provincie Hubei.

Bij de uitbraak in Sichuan waren 38 besmettingen op een bedrijf met 127 varkens. In Hubei werd de ziekte ontdekt op een vrachtwagen die illegaal biggen transporteerde. Van de 165 biggen waren er 10 besmet en waren er 5 overleden.

Illegale vaccins
Het is niet de eerste keer dit jaar dat er AVP-uitbraken in China zijn gemeld. Eerder al werden er nieuwe mutaties van het virus gevonden die hoogstwaarschijnlijk zijn veroorzaakt door illegale vaccins.

In China circuleren al enige tijd illegale vaccins. Deze brengen grote veiligheidsrisico's met zich mee. Chinese autoriteiten hebben bekendgemaakt hard op te treden tegen de productie- en het gebruik van illegale vaccins. Dit heeft producenten en gebruikers echter niet afgeschrikt.

Opsporen
Om het gebruik van illegale vaccins op te sporen, worden er veelal onaangekondigde onderzoeken uitgevoerd. Als er bij onderzoek sporen van gebruik van een illegaal vaccin worden gevonden, dient dit te worden gemeld bij de provinciale veterinaire autoriteit.

Varkenshouders die vaccins gebruiken, kunnen beschuldigd worden van een strafbaar feit en het Chinese ministerie roept op om straffen te verhogen. Daarnaast worden er beloningen van 30.000 yuan (omgerekend bijna €4.000) uitgeloofd aan mensen die gebruikers van illegale vaccins aangeven.

Herstel varkensvleesproductie
De nieuwe uitbraken van het varkensvirus belemmeren het herstel van de Chinese varkensstapel. Dat is voor de Europese varkensvleesexport geen nadelige ontwikkeling. Wanneer de Chinese productie zich herstelt, zal de importbehoefte afnemen en stageneren de Europese exportkansen.

Door de jaren heen is China een belangrijke afnemer geworden van Europees varkensvlees. In 20 jaar tijd is de uitvoer richting China met maar liefst 5.400% gegroeid. Waar er eerst slechts 58.000 ton werd geëxporteerd, is dit inmiddels gegroeid tot ruim 3 miljoen ton. In 2010 was China nog goed voor 5,5% van de totale uitvoer en dit aandeel is toegenomen tot 53,5% in 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
9 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10891340/afrikaanse-varkenspest-woekert-door-in-china]Afrikaanse varkenspest woekert door in China[/url]
Varkenspest daar kom je moeilijke helemaal vanaf dat zie we ook in Europa. Varkenspest komt ondertussen in veel varkens producerende regio's voor. Amerika en Canada zijn vrij. Brazilië, een van de grote exporteurs, kent ook al lange tijd problemen met varkenspest. Brazilië en China zijn elk ook meer dan twee keer zo groot dan Europa.

Voor Nederland is varkenspest qua afstand dichtbij, het blijft ook hier opletten. Hier in het oosten van Nederland zie je al steeds meer Duitse mest-vrachtwagens rijden die door varkenshouders ingehuurd worden voor het mestransport en dat is toch een vreemd gezicht wetende dat in Duitsland varkenspest heerst, maar het zal wel weer een centje goedkoper zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden