Eigen foto

Inside Varkens

Varkensstapel EU groeit, zeugenstapel vrij stabiel

25 Februari 2021 - Chanti Oussoren

De Europese varkensstapel is vorig jaar gegroeid. Het aantal fokzeugen is daarentegen nagenoeg stabiel gebleven en noteert een marginale afname, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorlopige resultaten (van 15 van de 27 EU lidstaten) van de recente veetelling suggereren dat de Europese varkensstapel vorig jaar is gegroeid. Volgens de cijfers is het aantal varkens in deze lidstaten met 1,7% gestegen tot 74,85 miljoen stuks. Bij de fokzeugen bleef de betreffende kudde nagenoeg stabiel met in totaal 5,51 miljoen stuk. Dat zijn 10.000 minder zeugen dan in 2019.

Afname in Nederland en Duitsland 
Verreweg de meeste varkens worden gehouden in Spanje. Daar waren in december 32,67 miljoen stuks. In 2019 had Spanje al het grootste aandeel in de Europese varkensstapel maar vorig jaar groeide het aantal varkens nog met 4,6%. Bijna 28% van de Europese varkensstapel is afkomstig uit Spanje.

De Nederlandse varkensstapel telde circa 11,53 miljoen stuks en daalde met 3,2% in vergelijking met vorig jaar. Nederland en Duitsland, waar de varkensstapel met 0,2% stagneerde, zijn de enige landen in de Europese top waarbij de varkensstapel is gedaald. Voor Duitsland is het zelfs de eerste daling in bijna 20 jaar.

Minder zeugen
In tegenstelling tot de gehele varkensstapel, is de zeugenstapel gedaald. In totaal telde Europa in december circa 12,22 miljoen zeugen. In vergelijking met december 2019 is dit een afname van 1,2%. In de belangrijkste varkenslanden vond de grootste daling plaats in de Nederlandse varkensstapel. Die slonk met maar liefst 11,6%. Ook in Duitsland was er sprake van een forse afname van respectievelijke 5,4%. De afname is in overeenstemming met de krimp van de sector, waar in Nederland de stoppersregeling een grote rol in speelde.

In Frankrijk, Denemarken en Polen was er juist sprake van een groei van de zeugenstapel. De Franse en de Poolse zeugenstapel stegen met 6,5% en 7,7% verhoudingsgewijs harder dan de gehele varkensstapel. De Italiaanse zeugenstapel steeg met 2,3% ook harder dan de gehele varkensstapel. De Deense zeugenstapel groeide eveneens met 2,3% maar die groei overtrof de stijging van de gehele varkensstapel niet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden