Shutterstock

Inside Varkens

Duitse varkensprijs maakt forse inhaalslag

24 Februari 2021 - Chanti Oussoren - 11 reacties

De Duitse varkensprijs zette vorige week een stijging in en doorbrak daarmee de wekenlange stabiliteit. Deze week schiet de varkensprijs fors omhoog en maakt daarmee een flinke inhaalslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week was er nog sprake van een voorzichtige plus toen de Duitse ZEG-notering met €0,02 per kilo steeg. Deze week schiet de notering fors de lucht in en maakt een inhaalslag van €0,09 per kilo. De prijs komt daarmee uit op €1,30 per kilo.

De varkensprijs geeft hiermee gehoor aan het positieve marktsegment waar de afgelopen weken langzaam naartoe werd gewerkt door het afbouwen van het Duitse overaanbod. De lentetemperaturen en de eerste impulsen op de vleesmarkt voedden dit optimisme.

Een dusdanige prijsverhoging is niet gebruikelijk en is in de afgelopen jaren slechts 2 keer eerder voorgekomen. Destijds steeg de notering in 2019 gedurende 2 achtereenvolgende weken met €0,10. Het huidige prijsniveau ligt op het laagste niveau sinds jaren, een flinke inhaalslag werd dan ook verwacht.

Europese prijzen
De varkensprijzen in de belangrijkste Europese varkenslanden zitten eveneens in de lift, zo blijkt uit de Duitse ISN prijsvergelijker. Alleen de Deense varkensprijs zette vorige week geen verhoging in, maar verder zitten de varkensprijzen in een stijgende lijn. De grootste stijgers zijn de Spaanse en de Belgische varkensprijzen. Opvallend genoeg zijn dit de hoogste en de laagste varkensprijs in de vergelijker.

Ruimte voor Nederlandse varkensprijs?
Ook de DCA Beursprijs 2.0 noteerde de afgelopen 2 weken een plus, waarvan de prijsstijging van €0,04 afgelopen week ook forser was dan in de voorgaande weken. Nederlandse slachterijen Vion en Compaxo volgde dit voorbeeld wederom en zetten een gelijke verhoging in. Opmerkelijk hierin is wel dat Vion het vleesvarkensaanbod van zware varkens nog altijd als ruim beschrijft en de vleesafzetprijzen niet in lijn vindt met de ontwikkeling van de vleesvarkensprijs. Of de DCA Beursprijs ook deze week ruimte weet te vinden voor een verdere verhoging wordt vrijdagavond bekend gemaakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden