Erik Tanghe / Shutterstock.com

Achtergrond Varkens

Filipijnen wil varkensvlees import met 200% verhogen

29 Januari 2021 - Chanti Oussoren - 2 reacties

In de Filippijnen is de varkensprijs de afgelopen tijd fors gestegen als gevolg van een klein binnenlands aanbod. Het land is van plan om de varkensvleesimport te verhogen. Volgens analisten kan de Filippijnen zelfs een van de voornaamste Aziatische varkensvleesimporteurs worden.

AVP heerst sinds juli 2019 in de Filippijnen en heeft de binnenlandse varkensstapel daar flink uitgedund. Even leek het aantal uitbraken af te nemen, maar al snel bleek dit toch niet het geval. Recentelijk zijn er weer nieuwe besmettingen gemeld en heeft het virus zich ook verspreid naar nieuwe gebieden in het land.

Illegale transporten
In totaal zijn er momenteel zo'n 300 actieve uitbraken in 27 verschillende gebieden. Er zijn meer dan 340.000 varkens geruimd. Volgens schattingen van de overheid is de varkensvleesproductie met circa 20% gedaald. Veel van de recente AVP uitbraken in het land zijn hoogstwaarschijnlijk een gevolg van illegale transporten. Doordat het binnenlandse aanbod van varkensvlees zo beperkt is, zijn de prijzen de afgelopen tijd fors gestegen. De varkensvleesprijs is momenteel 2 keer zo hoog als vorig jaar.

Groeiende importbehoefte
Momenteel is de Filippijnen de 7e grootste varkensvleesimporteur wereldwijd. Het land importeert voornamelijk vlees uit Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en Spanje. Maar omdat het binnenlandse aanbod dusdanig beperkt is, is het Zuidoost-Aziatische land van plan om meer varkensvlees te importeren. De varkensvleesimport zal naar verwachting zelfs verdrievoudigen.

Analisten verwachten dat de Filipijnen een van de belangrijkste varkensvleesimporteurs in Azië gaat worden. Momenteel is de Chinese en Vietnamese varkensvleesimport nog fors hoger dan de Filipijnse, maar China en Vietnam zijn momenteel druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel. Wanneer zij de binnenlandse varkensvleesproductie weer op peil hebben, neemt de importbehoefte vanzelfsprekend af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
... 29 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10890840/filipijnen-wil-varkensvlees-import-met-200-verhogen]Filipijnen wil varkensvlees import met 200% verhogen[/url]
Varkens volgende week plus 10 dus
29 Januari 2021
Zoals altijd blijven er volop kansen en mogelijkheden voor goede prijzen, en vooral in de 'toekomst'. Helaas zijn onze ketenpartners niet in staat waarde toe te voegen voor de boer. Oa. Nederlandse Slachterijen zijn kampioen "tegen knelpunten aanlopen", waardoor zodra puntje bij paaltje komt een prijs verhoging er toch weer niet in zit, we zagen in het verleden kansen voor de toekomst, maar nu de toekomst het heden is grijpen we er toch net naast.
De Nederlandse slachterijen kunnen voorlopig het niveau op de wereldmarkt nog niet aan.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden