Shutterstock

Inside Varkens

Laag slachttempo werkt varkensafzet tegen

22 Januari 2021 - Wouter Baan

De afzet van vleesvarkens gaat ronduit moeizaam. Het aanbod loopt op doordat slachterijen in Europa weinig haast maken met slachten nu de vleesafzet traag verloopt. Wat betekent dit voor de mutatie van de DCA Beursprijs 2.0 voor volgende week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In januari is de vleesconsumptie altijd al lager en dat is dit jaar al helemaal het geval. Door de lockdowns valt de vleesafzet tegen en op korte termijn is er weinig zicht op verbetering. Omdat de voorraden in (met name Duitse) vrieshuizen al hoog is, doen slachterijen het rustiger aan qua slachtprogramma's. Dat Duitsland niet kan leveren aan derde landen buiten Europa, komt de situatie vanzelfsprekend niet ten goede. 

Achterblijvende Duitse slachtcijfers
In Duitsland blijven de slachtcijfers flink achter ten opzichte van andere jaren. Er hingen in week 2 740.537 varkens aan de haken, wat voor een volle slachtweek ronduit weinig is. Naast de tegenvallende vleesafzet stagneren de slachtcijfers door de coronamaatregelen die slachterijen moeten treffen. Met een overaanbod van naar schatting tussen 750.000 en 1 miljoen varkens is deze situatie verre van wenselijk.

Handelaren die veel op de Duitse markt zitten, merken de gevolgen. Het geplaatst krijgen van de varkens is voor hen een moeilijk te leggen puzzel. In Nederland is de situatie beter, temeer omdat Nederlandse slachterijen wel naar Azië kunnen exporteren.

In de afgelopen week werden hier 322.791 varkens geslacht, wat op zichzelf geen lage aantallen zijn voor deze tijd van het jaar. Met ruim 102 kilo slachtgewicht zijn de varkens wel loeizwaar. Dat de wet van de communicerende vaten betrekking heeft op de varkensmarkt, wordt in deze weken nog maar eens onderstreept. Ook in ons land zijn de gevolgen van het overaanbod in Duitsland merkbaar.

Prijzen blijven op hun plek
Qua prijsmutaties zien we een rustig beeld op relatief lage niveaus. De Duitse VEZG-notering bleef deze week opnieuw onveranderd op €1,19 per kilo. Ook de Nederlandse- en Duitse slachterijnoteringen bleven op hun plek. Zolang het ruime varkensaanbod aanhoudt, lijkt het perspectief op een prijsstijging gering.

Vanuit de Nederlandse handel wordt bij DCA-Markets nauwelijks geopteerd voor een verhoging. Een verlaging is daarentegen ook niet aan de orde. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,21 per kilo. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €0,91.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden