Shutterstock

Inside Varkens

VS pessimistisch over varkensprijs in 2021

21 Januari 2021 - Wouter Baan

De vooruitzichten in 2021 voor Amerikaanse varkenshouders zijn bepaald niet rooskleurig. Het eigen landbouwministerie (USDA) voorziet qua opbrengsten een mager...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen zomer nog bungelde de Iowa/Minnesota-notering een paar weken rond een schamel prijsniveau van $0,61 per kilo. In de afgelopen 20 jaar stond de notering slechts 1 keer lager, dat was in 2006. In het vierde kwartaal trok de notering weer wat aan, maar een vetpot was het niet. De groeiende varkensstapel oefent druk uit op de prijs, terwijl de binnenlandse afzet wordt geraakt door de coronacrisis.

Voor dit jaar zijn de verwachtingen niet veel beter. Het USDA voorziet jaarrond een prijsrange tussen $0,90 en $1,20 per kilo. De piek zal in de zomermaanden plaatsvinden en in het derde kwartaal zal de varkensprijs het dieptepunt bereiken, zo denken de analisten in Washington D.C. Voor wat het waard is natuurlijk, want het prognosticeren van de varkensprijs blijkt vaak geen gemakkelijke materie te zijn.

Groeiende varkensvleesproductie 
De pessimistische prognose wordt ingegeven door de alsmaar groeiende varkensvleesproductie in de VS. De productie voor dit jaar wordt geraamd op 12,9 miljoen ton, wat neerkomt op plus van 1,25%. Tegelijkertijd is dit wel de laagste groei sinds 2014 toen de productie werd geraakt door het PED-virus. Ook voorziet het USDA teruglopende exportcijfers van varkensvlees, vooral ingegeven doordat de productie in China weer in de lift zit.

Voor heel 2021 ligt het geschatte uitvoervolume op 3,2 miljoen ton, ruim 2% minder dan afgelopen jaar. In historisch perspectief zijn dit nog steeds uitstekende exportcijfers. De grote bottleneck is de binnenlandse vleesconsumptie die wordt afgeremd door het coronavirus.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden