Philip Lange / Shutterstock.com

Inside Varkens

Zo schaden AVP en corona de varkensexport

20 Januari 2021 - Chanti Oussoren

Het jaar 2020 is afgesloten en inmiddels zijn ook de biggen- en vleesvarkensexportcijfers over de laatste paar weken van het jaar bekend. De coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland hebben een belangrijke rol gespeeld in de totale biggen- en vleesvarkensexport de export, maar hoe erg is de schade precies?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse biggenexport ging schommelend het jaar door. Over de eerste paar maanden van het jaar noteerde de totale exportcijfers meerdere malen boven het niveau van 2019, maar de cijfers konden niet wekelijks die van het voorgaande jaar evenaren.

In week 28 werden er het laagste aantal biggen geëxporteerd. Met een uitvoer van iets meer dan 104.000 biggen lag het niveau ruim 20.000 stuks lager dan in 2019. Het grootste exportvolume werd bereikt in week 50. In die week gingen er iets meer dan 152.000 biggen de grens over en hiermee ligt het niveau bijna 16.000 stuks hoger dan in het voorgaande jaar.

Afzet richting Duitsland
De biggenexport richting Duitsland verliep in het begin van het jaar niet gek veel anders dan in 2019, maar hier kwam halverwege het jaar rap verandering in. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en de beperkte slachtcapaciteit. Toen ook de Afrikaanse varkenspest in september in Duitsland werd geconstateerd, zakten de afzetmogelijkheden richting Duitsland fors terug. Sinds week 37 kwamen de exportcijfers niet meer in de buurt van het niveau van eerdere jaren.

De biggenexport richting Spanje is eind 2020 juist flink omhooggeklommen. Daar nam de vraag naar biggen fors toe sinds het exportvolume richting Duitsland terugviel. Zo kon het overschot biggen enigszins worden beperkt. Sinds week 37 liggen de exportcijfers richting Spanje gemiddeld gezien wel 2 keer zo hoog als in 2019.

Wanneer we inzoomen op de exportcijfers richting Duitsland, dan is er een soortgelijke trend waarneembaar. De cijfers kwamen slechts 5 keer boven het niveau van vorig jaar uit, maar sinds week 26 was de uitvoer richting Duitsland echt dramatisch. Door de coronacrisis en AVP kon Duitsland het binnenlandse aanbod nauwelijks meer kwijt en daardoor lag de importbehoefte fors lager.

Afzet nog steeds stroef
Ook in de eerste weken van 2021 verloopt de vleesvarkensafzet nog altijd verre van soepel. Het is lastig om vleesvarkens te kunnen plaatsen, onder meer omdat de slachtcapaciteit niet volledig wordt benut. Daarbij kampt Duitsland nog steeds met een overaanbod varkens en zal de invoer van Nederlandse vleesvarkens ook in de komende weken nog zeer beperkt zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden