Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP-besmetting in Potsdam blijkt loos alarm

11 Januari 2021 - Chanti Oussoren

De Duitse varkenssector kreeg het vorige week flink benauwd toen er wild zwijn werd gevonden dat mogelijk besmet was met de Afrikaanse varkenspest (AVP), de vondst lag namelijk in een gebied buiten de huidige zones. Inmiddels is gebleken dat het vals alarm is, het kadaver is niet besmet met AVP.

De spanning rondom de AVP-situatie in Duitsland nam vorige week vrijdag plots snel toe toen er op 8 januari een karkas werd gevonden in Groß Glienicke-district in Potsdam, ten zuidwesten van Berlijn. Er werd vermoed dat het karkas met AVP besmet was. Het virus circuleert al enige tijd in Duitsland, maar een mogelijke besmetting in een nieuw gebied zou de situatie snel verergeren en bracht de sector veel onzekerheid.  

Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) heeft inmiddels na uitvoerig onderzoek AVP-besmetting uitgesloten, het vermoeden blijkt dus vals alarm. Hiermee blijft het virus vooralsnog binnen de huidige zones in de deelstaten Brandenburg en Saksen. Volgens de meest recente update van het FLI zijn er momenteel 480 bevestigde besmettingen. Hiervan zijn 463 vondsten afkomstig uit de deelstaat Brandenburg en de overige 17 vondsten komen uit Saksen.

Polen
Waar AVP in Duitsland enigszins beperkt blijft binnen de kerngebieden, is de situatie in Polen een stuk minder behapbaar. Over heel 2020 zijn de meeste Europese besmettingen afkomstig uit Polen, waar besmettingen ook de varkensstapel treft. In totaal zijn er vorig jaar maar liefst 103 uitbraken bevestigd op varkensbedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden