Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Aantal AVP-besmettingen Duitsland passeert de 400

6 Januari 2021 - Chanti Oussoren

Het aantal Duitse besmettingen met Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft gestaag oplopen. De vondsten blijven wel binnen de besmettingsgebieden en de varkensstapel is nog altijd vrij van besmettingen.

Het is inmiddels ruim 100 dagen geleden dat de eerste AVP-besmetting in Duitsland werd bevestigd. Vlak voor de jaarwisseling bevestigde het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) nog eens 13 nieuwe AVP-besmettingen bij wilde zwijnen. Hiervan waren 12 afkomstig uit het district Oder-Spree in Brandenburg en 1 wild zwijn kwam uit Görlitz in Saksen. Hier blijft het echter niet bij, volgens het TierSeuchenInformatonSystem (TSIS) werden er op 4 januari nog eens 9 nieuwe besmettingen gevonden.

Hiermee passeert het aantal besmettingen de 400 en staat de teller momenteel op 412 bevestigde gevallen. Het merendeel van deze besmettingen (395) zijn afkomstig uit Brandenburg en de overige besmettingen (17) komen uit Saksen. De varkensstapel is nog altijd vrij van het dodelijke virus.

Tevreden met maatregelen
Ondanks het oplopende aantallen is Anna Heyer-Stuffer, hoofd van het AVP-crisisteam in Brandenburg, tevreden met de genomen maatregelen. Binnen enkele weken werden grote delen van het bedreigde gebied afgeschermd in een poging om de verspreiding van het virus te beperken. "In totaal is er al meer dan 300 kilmeter  aan permanente omheiningen gebouwd en de intensieve zoektocht naar wild wordt door veel mensen ondersteund", zo benadrukt Heyer-Stuffer.

Ook andere deelstaten bereiden zich voor op mogelijke insleep van het virus. In Mecklenburg-Voor-Pommeren is de bouw van een hekwerk langs de Duits-Poolse grens voltooid en ook ligt de focus op het indammen van de wilde zwijnen populatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden