Shutterstock

Nieuws Varkens

Duitsland en China in gesprek over vleesexport

10 December 2020 - Jorine Cosse

De Duitse overheid laat weten in gesprek te zijn met China om de exportban voor Duits varkensvlees naar China (deels) op te heffen. Tot op heden stemt de Chinese regering er mee in om de gesprekken voort te zetten om te kijken wat mogelijk is.

Afgelopen september werden de eerste besmette wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest gevonden in Duitsland. Zodra enkele Aziatische landen, waaronder China, daar lucht van kregen sloten zij hun grenzen voor Duits varkensvlees. De exportban geldt nog altijd en heeft de Duitse vleesprijzen flink onder druk gezet. Het Duitse ministerie probeert met de gesprekken de volledige exportban van de baan de krijgen en mogelijk te vervangen door een plaatselijke exportban

Lokale exportban
Volgens de Duitse regering is een landelijke exportban onnodig. De Duitse minister van landbouw pleit voor een verbod voor gebieden waar besmette zwijnen gevonden zijn. Op die manier kunnen andere delen van Duitsland wel vlees exporteren, wat de Duitse varkenssector ten goede komt. Er hangen als gevolg van de exportstop duizenden slachtrijpe varkens boven de markt. Prijzen profiteren ervan als de grenzen weer open gaan.

Op dit moment ligt de bal bij China. Het Duitse ministerie heeft de Chinese autoriteiten voorzien van een uitgebreid document waarin zij antwoord geven op alle vragen die China over de maatregelen die Duitsland treft om te voorkomen dat de AVP zich verder verspreid. Het is wachten op de reactie vanuit de Aziatische grootmacht. Gezien de AVP-uitbraak die in 2019 bijna de helft van de Chinese varkensstapel wegvaagde, is de voorzichtigheid vanuit het land enigszins begrijpelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Nieuws Varkens

Stijging Duitse varkensprijs zet de markt op scherp

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden