Shutterstock

Inside Varkens

Kan Poolse varkenshouder hoofd boven water houden?

9 December 2020 - Chanti Oussoren

Door de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland zijn de gemoederen in de Europese varkenssector hoog opgelopen. In combinatie met de coronacrisis is de situatie nijpend. In Polen heerst er al langere tijd AVP. Kunnen de varkenshouders daar het hoofd nog boven water houden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AVP en corona drukken duidelijk een stempel op de varkensmarkt. De afzetmogelijkheden stagneren en ook de slachtcapaciteit kent een terugval door coronabesmettingen onder personeelsleden. In Polen is de situatie niet veel anders en heeft de varkenssector het ook zwaar. In tegenstelling tot in Duitsland, waar AVP alleen de zwijnenpopulatie treft, zijn er in Polen ook besmettingen op varkensbedrijven.

Voorgaande jaren leek het aantal AVP-besmettingen in Polen langzaam te dalen, maar dit jaar is van een daling geen sprake. Sinds het begin van 2020 zijn er in totaal 5.700 besmette wilde zwijnen gedetecteerd, het niveau van vorig jaar wordt hiermee zelfs meer dan verdubbeld.

Export
De Poolse varkensexport heeft flink te lijden onder de huidige situatie. Over de eerste 9 maanden van het jaar heeft Polen in totaal circa 278.000 ton varkensvlees uitgevoerd. Het niveau ligt hiermee bijna 20% lager dan over dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis. De slachtcapaciteit nam daardoor af en ook stagneerde de vraag naar varkensvlees. Ook AVP heeft een rol gespeeld in de varkensexport. Omdat dit jaar meerdere Poolse varkensbedrijven door de ziekte werden getroffen, lag het aanbod lager dan normaal.

Duitsland was over de eerste 3 kwartalen van het jaar de voornaamste afnemer van Pools varkensvlees, al lag de uitvoer wel lager dan vorig jaar. Duitsland importeerde 33.600 ton varkensvlees uit Polen, een afname van 36% in vergelijking met vorig jaar.

Import
Niet alleen de export van varkensvlees moest dit jaar inleveren in Polen, ook de invoer van varkensvlees komt lager uit. In totaal werd er circa 491.000 ton varkensvlees geïmporteerd over de eerste 9 maanden van het jaar. De grootste leveranciers waren België, Duitsland en Denemarken.

Noodhulp
Omdat de Poolse varkenshouders momenteel nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden roept the National Association of Pig Producers (POLPIG) op tot extra steunmaatregelen. De regering van Warschau heeft al een noodhulpprogramma gelanceerd die varkenshouders hulp moet bieden, maar volgens POLPIG is dit niet voldoende.

Volgens de vereniging staat de Poolse varkensmarkt op instorten nu de varkensprijzen onder de €0,90 per kilo zijn gezakt. POLPIG roept daarom op tot aanvullende steunmaatregelen, zoals het gebruik van private warehousing of financieringsprogramma's voor binnenlandse vleesproducten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden