Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Hoe staat het met de AVP-besmettingen in Duitsland?

30 November 2020 - Chanti Oussoren

Duitsland lijkt nog niet van de Afrikaanse varkenspest (AVP) af te zijn. Even leek de groei in besmettingsaantallen te stagneren, maar inmiddels loopt het weer op. Wat is de actuele stand van zaken?

Al sinds half september worden AVP-besmettingen gemeld in Duitsland. Tot dusver zijn er alleen besmettingen onder wilde zwijnen gevonden en blijft de varkensstapel nog vrij van het dodelijke virus.

Oder-Spree hardst getroffen
Onder wilde zwijnen worden nog altijd nieuwe besmettingen ontdekt. Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft inmiddels 184 besmettingen bevestigd. Volgens de meest recente gegevens komt veruit het grootste deel van deze besmettingen uit het district Oder-Spree, daar zijn 144 gevallen gedetecteerd. In het district Märkisch-Oderland zijn 18 besmette wilde zwijnen gevonden en in Spree-Neisse staat de teller op 14.

De overige 8 besmette wilde zwijnen waren afkomstig uit de deelstaat Saksen. Tot 27 oktober viel Saksen nog onder AVP-vrij gebied, maar sinds er op die dag een besmet wild zwijn werd neergeschoten bleek dat het virus niet alleen een ronde door Brandenburg maakt. Vermoedelijk is het wilde zwijn via de Polen de deelstaat binnengekomen, de vondst was op meer dan 100 kilometer van de besmettingen in Brandenburg.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut

Hulp voor varkenshouders
Hoewel het virus nog geen varkensbedrijven heeft getroffen, worden de bedrijven wel hard geraakt door ziekte in combinatie met de coronacrisis. De belangenbehartiger van Duitse varkenshouders pleitte eerder al voor noodhulp voor varkenshouders. Afgelopen vrijdag hebben Duitse ministers overlegd en besloten om in januari een particuliere opslagregeling voor varkensvlees te openen. Volgens het ISN hebben de varkenshouders niet direct baat bij de opslagregeling en moet er een steunpakket worden opgesteld, gelijk aan die van de horeca in Duitsland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden