Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Gevaar AVP niet geweken in Duitsland

2 November 2020 - Chanti Oussoren

Het gevaar van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland is nog lang niet geweken. De varkenssector blijft tot op heden nog vrij van het virus, maar het aantal besmettingen onder wilde zwijnen loopt op. Inmiddels is de eerste besmetting buiten de deelstaat Brandenburg bevestigd.

In deze eerste week van november staat de teller in Duitsland op 117 besmettingen. Deze gevallen zijn allemaal bevestigd door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI). Tot voor kort waren alle besmettingen afkomstig uit de deelstaat Brandenburg, maar dit weekend is het eerste besmettingsgeval buiten de deelstaat bevestigd.

De meest actuele kaart met AVP-besmettingen. Bron: Friedrich Loeffler Instituut

Vermoedelijk uit Polen
Het betreft een wild zwijn dat op 27 oktober werd neergeschoten in de gemeente Krauschwitz in de deelstaat Saksen. De vondst ligt op meer dan 100 kilometer ten zuiden van de eerste besmettingen. Het dier vertoonde geen symptomen, maar werd volgens routine getest, met een positief resultaat.

Er zijn vermoedens dat het wilde zwijn uit Polen komt en via de grensrivier Duitsland is binnen gekomen. Aan de Poolse grens werden namelijk in januari en maart ook besmettingsgevallen bevestigd rondom hetzelfde gebied.

Grote dreiging
Nu de eerste besmetting buiten de deelstaat Brandenburg is bevestigd, nemen de zorgen in Duitsland verder toe. De autoriteiten in Saksen nemen alle nodige maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Zo worden er ook nieuwe kernzones en beschermingsgebieden vastgesteld. De dreiging voor de varkenssector is met deze verdere verspreiding aanzienlijk. In de deelstaat zijn ruim 3.000 varkenshouders en circa 670.000 varkens gevestigd. Voor de varkenshouders is dit een extra klap in moeilijke tijden waarbij de afzet stroef verloopt.

Exportban
Sinds AVP zijn intrede in Duitsland heeft gedaan, wordt het land beperkt in de internationale varkensvleesexport. Diverse landen, waaronder grote importeur China, hebben de invoer van Duits varkensvlees stopgezet. Duitsland heeft gepoogd om via een regionaliseringsakkoord tot hervatting van de export te komen, maar deze poging mocht tot op heden niet baten. Nu het dodelijke virus zich verder door Duitsland verspreid, neemt de kans op een regionaliseringsakkoord verder af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden