Shutterstock

Inside Varkens

Weinig vrolijkheid op varkensmarkt te bespeuren

30 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Ondanks dat er in Duitsland iets meer varkens zijn geslacht biedt dat nog onvoldoende mogelijkheden om de prijzen te muteren. De gemiddelde slachtgewichten stijgen ook licht (plus 100 gram). Wat betekent de moeizaam lopende Duitse varkensmarkt voor Nederland...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er lijkt weinig te veranderen op de varkensmarkt, het blijft hangen en wurgen. Het vinden van afzet blijft een moeizaam proces. De situatie in Duitsland rondom de Afrikaanse varkenspest (AVP) moddert gestaag voort. Langzaamaan blijft het aantal besmettingen onder wilde zwijnen oplopen, inmiddels is het aantal bevestigde gevallen de 100 gepasseerd. Een lichtpuntje is wel dat de varkensstapel nog altijd vrij is van het virus al biedt dit geen extra perspectieven voor de internationale handel in varkensvlees, omdat meerdere landen de importen vanuit Duitsland hebben stopgezet.

Duitsland mag nog wel varkensvlees exporteren binnen Europa maar, kan hier niet haar volledige volumes kwijt. Daarbij kampt Duitsland ook nog altijd met een slachtachterstand, die steeds verder oploopt. De Duitse landbouwminister zoekt ondertussen naar mogelijke oplossingen om de slachtcapaciteit te verhogen.

Varkensprijzen
De varkensprijzen in de belangrijkste varkenslanden van Europa zijn vrij stabiel. De gezaghebbende Duitse VEZG notering bleef woensdag wederom onveranderd op €1,27. Ook de Duitse ISN prijsvergelijking vertoont over het algemeen louter stabiele prijzen. Enkel de Spaanse varkensprijs zakte deze week, met €0,01 tot €1,70.

DCA Beursprijs 2.0
Stabiliteit kenmerkt ook de DCA Beursprijs 2.0. De wil om de varkensprijzen naar boven te muteren is er maar bij een enkeling. De meeste handelaren puzzelen en schuiven zich suf om in ieder geval aan het einde van een nieuwe week minder varkens te moeten doorschuiven. Door omstandigheden die vaak buiten de macht van de handel ligt, komt daar in de praktijk weinig van terecht, denk aan storingen bij het verwerken van zoveel zware varkens. Een poging tot muteren wordt daardoor bij voorbaat al kansloos geacht. Voor week 45 komt de notering van geslachte varkens uit op €1,34 per kilo geslacht gewicht, voor levende varkens blijft de prijs staan op €1,04 per kilo levend gewicht na aftrek van tarra.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden