Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Duitse AVP-hotspot mogelijk vals alarm

19 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Vorige week werd melding gemaakt van een hoge concentratie besmettingen met Afrikaanse varkenspest (AVP) op het Duitse Oder-eiland bij Küstrin-Kiets. Inmiddels lijkt deze melding vals alarm.

Door het inzetten van drones werden vorige week meerdere dode zwijnen ontdekt op het eiland in de rivier de Oder. De verwachting was dat de levende wilde zwijnen bij de gedetecteerde groep ook met AVP besmet waren. Inmiddels lijkt deze melding vals alarm. Op nieuwe beelden zijn alleen levende dieren te zien, de eerdere bewering over dode dieren lijkt daarmee niet juist. De oorspronkelijke opnames zijn opnieuw geëvalueerd waarbij het vermoeden bestaat dat de dieren lagen te slapen.

Gevaar niet geweken
Of de wilde zwijnen daadwerkelijk vrij zijn van AVP, is niet duidelijk vast te stellen. Het gevaar is dus nog niet geheel geweken, maar de situatie lijkt minder kritiek dan werd ingeschat. Wel wordt er vooralsnog geen jacht op wilde zwijnen gemaakt om te voorkomen dat de dieren schrikken en zich verder verspreiden. Om ervoor te zorgen dat de wilde zwijnen in het gebied blijven is er maïs neergelegd en is er een dubbele elektrische afrastering bij de kust geplaatst.

70

AVP-besmettingen

onder wilde zwijnen in Duitsland

Permanent hekwerk
Het aantal bevestigde besmettingen is ondertussen verder opgelopen. Het Friedrich Loeffler Institut (FLI) heeft inmiddels de zeventigste AVP-besmetting onder wilde zwijnen bevestigd. De varkenshouderij is nog altijd vrij van het dodelijke virus. 

De Duitse landbouwminister heeft vorige week bekend gemaakt opnieuw met Polen in gesprek te gaan over de bouw van een permanent hek. Enkele maanden geleden vonden er al onderhandeling plaats tussen beide landen over de barrières voor wilde zwijnen. Duitsland wilde destijds al volledig opdraaien voor de kosten van de 2 hekken, maar Polen wees het project af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden