Shutterstock

Analyse DCA varkensindex

DCA varkensindex is begonnen aan herstel

14 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De DCA-vleesvarkensindex heeft zich in de afgelopen weken herpakt en is flink gestegen. De DCA-biggenindex heeft daarentegen terrein verloren en staat zelfs op het laagste niveau sinds 3 jaar.

De vleesvarkensindex kwam in week 41 uit op 151,5 punten, waarbij 100 punten geldt als het 5-jarig gemiddelde. In de afgelopen weken heeft de index meerdere stappen omhoog gezet, vooral in week 36 pluste de index fors. In slechts 1 week tijd nam het puntenaantal met respectievelijk 16,1 toe. Ook in de daaropvolgende weken sprokkelde de index nog wat punten erbij.

Biggenindex zakt naar dieptepunt
De biggenindex heeft zich daarentegen niet hersteld. Sterker nog, de index heeft in de afgelopen weken steeds meer terrein verloren. In week 41 noteert de index op 33,9 punten en staat hiermee ver onder het 5-jarig gemiddelde van 100 punten. De index behaalt zelfs het laagste niveau sinds november 2018. In week 37 nam het puntenaantal het sterkst af, de index verloor namelijk in 1 week 16,8 punten. In de daaropvolgende weken is de daling doorgezet, maar minder fors.

Dat de biggenindex fors is teruggezakt komt niet geheel onverwacht. De afzet van biggen loopt momenteel erg stroef nu er exportmogelijkheden van tafel zijn geveegd. In verband met de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland is het lastiger om daar Nederlandse biggen op te leggen en ook overige exportmogelijkheden verlopen naar verluidt stroever.

Verwachting
Voor de komende weken wordt verwacht dat de vleesvarkensindex stagneert en de biggenindex stabiliseert. Omdat de markt erg volatiel is en er momenteel veel spanning en onzekerheid heerst rondom AVP, is het ook mogelijk dat de indexen niet aan de prognoses voldoen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden