Shutterstock

Inside Varkens

Duitse 'schweinestau' wordt alsmaar langer

9 Oktober 2020 - Wouter Baan

In Duitsland wordt al een tijdje over 'Schweinestau' gesproken. Deze humoristische beeldspraak is typerend voor het grote varkensaanbod in Duitsland. Tönnies spreekt inmiddels van een dramatische situatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds deze zomer is het varkensaanbod in Duitsland van week tot week ruim. De sluiting van slachthuizen als gevolg van coronabesmettingen laat zijn sporen na. Ook de uitbraak van Afrikaanse varkenspest werkt niet mee om het aanbod oneerbiedig gezegd weg te werken. Nu de lucratieve export naar de Azië is weggevallen, ontneemt dit de prikkel om een hoog slachttempo te hanteren. Dat de Duitse Internetbeurs al een paar weken plat ligt, spreekt boekdelen. 

Lage slachtcijfers in Duitsland
Het Duitse slachtcijfers is vorige week teruggezakt tot 790.424 stuks, dat is extreem laag voor een volle slachtweek. Het betekent een daling van 8% ten opzichte van de week ervoor, mede ingegeven door de eenheidsviering afgelopen zaterdag 3 oktober. Ondanks dat de viering niet op een normale werkdag viel, is de teruggang teleurstellend. Wanneer Duitse slachterijen het op hun heupen hebben, wordt de grens van 1 miljoen slachtingen gemakkelijk gepasseerd, maar zulke aantallen worden al tijden niet meer gehaald. Dit is het effect van de strike coronaprotocollen die slachterijen moeten opvolgen. Door de besmettingen onder slachtpersoneel eerder dit jaar, zit de schrik er goed in.

Daar komt bij dat slachterij Weidemarkt, een dochteronderneming van Tönnies, genoodzaakt is de komende 3 weken de deuren te sluiten. Dit vanwege een corona-uitbraak onder het personeel. Al met al een behoorlijk gemis, gezien hier op weekbasis onder normale omstandigheden gemakkelijk 60.000 varkens kunnen worden geslacht. Ook bij Vion in Emstek (Nedersaksen) loopt het aantal besmettingen rap op, waardoor de slachterij nog maar op halve kracht draait.

Zaterdagslacht niet afdoende
De kans dat de tweede coronagolf meer slachterijen treft, is aannemelijk. Niet in de laatste plaats in Nederland waar het aantal besmettingen bijna het hoogst is van heel Europa. Vooralsnog geven Nederlandse slachterijen vol gas en wordt er op veel plekken voorlopig ook op zaterdag geslacht. Dit blijkt uit het slachtcijfer van afgelopen week die opliep tot 327.000, het hoogste aantal sinds januari. Ondanks de goede bedoelingen is dit niet voldoende om de varkensprop in Noordwest-Europa weg te werken. 

Tönnies signaleert de afgelopen dagen dat het varkensaanbod razendsnel toeneemt en spreekt van een dramatische situatie. Vooralsnog lijken de varkensprijzen geen last te hebben van de druk. De Duitse VEZG-notering bleef de afgelopen week opnieuw stabiel op €1,27 per kilo. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit historisch gezien een extreem laag niveau is, ingegeven door de recente AVP-uitbraak. In Nederland lijken de varkensprijzen buiten schot te blijven, maar moeten de biggenprijzen het wel ontgelden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden