Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Ergernis groeit over Duits oogstverbod in AVP-gebied

7 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

De oogstverboden die in AVP-gebieden in Duitsland zijn opgelegd zorgen voor veel onvrede onder agrarische ondernemers. Het geven van de eerste vrijstellingen is eind september al aangekondigd, maar daar lijken de autoriteiten geen haast mee te maken.  

Vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland zijn er half september beperkingen ingesteld op het gebruik van land- en bosbouwgebieden. Het ongenoegen over het beperkte gebruik van landbouwgrond groeit onder boeren in Brandenburg. Inmiddels zijn er in de districten Oder-Spree, Spree-Neisse en Märkisch-Oderland oogstverboden opgelegd. Dit heeft betrekking op circa 70.000 hectare landbouwgrond.

Veel aanvragen, weinig tijd
Op 25 september heeft het staatscrisisteam voor dierziektebestrijding besloten om vrijstelling te geven op het verbod. Dit onder de voorwaarde dat de gebieden vooraf grondig zijn onderzocht door personen die door de overheid zijn aangewezen. Tot dusver wordt met dit onderzoek nog geen haast gemaakt, meldt de website Märkische Onlinezeitung (MOZ). In het district Oder-Spree moeten alleen al zo'n 350 goedkeuringsaanvragen worden verwerkt. Waarschijnlijk zijn deze aanvragen nog niet verwerkt in verband met tijdstekort.

Anna Heyer-Stuffer, hoofd van het Duitse AVP crisisteam, begrijpt de onvrede onder boeren. "Veel boeren worden geconfronteerd met enorme economische verliezen, mogelijk zelfs in hun levensonderhoud." Ze voegt hieraan toe dat alle verantwoordelijken in Brandenburg er dan ook hard aan werken om AVP zo snel mogelijk in te dammen

Kritiek op mobiele afrastering
Ook de mobiele afrastering, die wilde zwijnen moeten beperken in hun bewegingsgebied, krijgt veel kritiek. Het is te laag, de afstand tot de grond is te groot en er wordt niet overal elektriciteit door geleid. Naar verluidt functioneren de hekken niet goed en kunnen wilde zwijnen deze gewoon passeren. Er zijn zelfs boeren die melden dat er elke ochtend lange stukken van het hek plat op de grond liggen, vermoedelijk omvergelopen door wilde zwijnen.

Afzonderlijke kerngebieden
Inmiddels zijn 2 afzonderlijke kerngebieden vastgesteld. Het eerste kerngebied zit in het district Spree-Neisse vlakbij Oder-Spree en heeft een oppervlakte van zo'n 150 vierkante meter. Het tweede kerngebied, in district Märkisch-Oderland, heeft een oppervlakte van circa 45 vierkante meter. De oppervlakte van het gezamenlijke bedreigde gebied bedraagt ongeveer 2.200 vierkante kilometer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden