Shutterstock

Nieuws Varkens

Noodoproep aan Duitse politiek voor varkenssteun

6 Oktober 2020 - Chanti Oussoren

Duitse brancheverenigingen roepen politici op om maatregelen te nemen om de varkensketen te ondersteunen. Door de coronacrisis de keten ernstig verstoort en heeft het een behoorlijke slachtachterstand opgelopen.   

In Duitsland is de slachtcapaciteit door de coronacrisis fors gedaald. Nu ook AVP de kop op steekt, nemen de zorgen verder toe. De ISN-belangengroep heeft, samen met brancheverenigingen, daarom een noodoproep gestuurd naar de premier van Nedersaksen. Ook de Duitse Raiffeisen-Vereniging (DRV) roept politici op om de slachtcapaciteit te verhogen. Het ISN schat het overschot aan slachtrijpe varkens op zo'n 300.000 tot 400.000 stuks.

Volgens de vereniging zijn er maatregelen nodig om de varkensketen in tact te houden. Zo wordt er gevraagd om speciale vergunningen voor extra slachtcapaciteit op zon- en feestdagen toe te staan. Daarbij wordt er ook gepleit voor een verlenging van werktijden. 

Europese varkensprijzen
Nu ook Duitsland haar AVP-vrije status is verloren is, zijn er veranderingen in de Duitse ISN prijsvergelijking opgetreden. De Duitse varkensprijs is teruggezakt en ook de Deense varkensprijs weet niet het niveau te behouden.

De Duitse varkensprijs heeft medio september fors moeten inleveren en zakte met maar liefst €0,20 tot een prijs van €1,22. In de daaropvolgende weken is de varkensprijs niet verder gedaald, hiermee noteert Duitsland net niet onderaan in de prijsvergelijking. Hekkensluiter is België met een prijs die daalde tot €1,17.

De Nederlandse varkensprijs is door de Duitse prijsdaling een plekje gestegen en noteert momenteel op de vierde plaats met een prijs van €1,30. De afstand met de Deense varkensprijs, die momenteel de derde positie heeft, is groot. De Deense prijs staat namelijk momenteel op €1,53, vlak onder de Franse notering van €1,56. Bovenaan in de prijsvergelijking blijft Spanje staan met een varkensprijs die al wekenlang stabiel noteert op €1,72.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden