Shutterstock

Inside Varkens

China wil varkensvlees niet volledig zelf produceren

1 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

China streeft niet naar een volledige zelfvoorziening in de productie van varkensvlees, zo blijkt uit een nieuw document van Chinese functionarissen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Afrikaanse varkenspest (AVP) een groot deel van de Chinese varkensstapel verwoestte, wordt er in China grote hoeveelheden varkensvlees geïmporteerd. Dit jaar bereikten de Chinese invoercijfers zelfs nieuwe records. China is inmiddels druk bezig met het herstel van de binnenlandse varkensstapel en de invoer van varkensvlees zakte in augustus dan ook wat terug.

Overaanbod kippen
Dat China de binnenlandse varkensstapel aan het herstellen is en het aantal varkens in juli dan ook behoorlijk is toegenomen, komt ook tot uiting in de pluimveeprijzen. Omdat het varkensvlees erg duur werd in China, nadat AVP het binnenlands aanbod deed slinken, stapten consumenten deels over op de consumptie van kippenvlees. 

Nu de binnenlandse varkensvleesproductie zich aan het herstellen is, blijft er meer kippenvlees over en resulteert dit in een overaanbod aan kippen. De afgelopen maanden zijn de prijzen voor pluimveevlees met maar liefst 25% gedaald.

Ook heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) haar prognose voor de Chinese invoer van sojabonen en mais naar boven bijgesteld, nu China de varkensstapel wil laten groeien.

Geen volledige zelfvoorziening
In een nieuw plan van Chinese functionarissen wordt beschreven dat er de zelfvoorzieningsgraad van dierlijke verhogen moet worden verhoogd. Het streven is alleen niet naar een volledige zelfvoorziening in de varkensvleesproductie, maar er wordt een zelfvoorzieningsgraad van 95% gesteld.

Dat China niet volledig zelfvoorzienend wil worden is positief voor de Europese export. Uiteraard zullen de exportvolumes terugvallen wanneer China de productie verder opschroeft.  Op de korte termijn zal dit nog niet het geval zijn. Daarbij blijft er een importvraag bestaan, omdat het land niet volledig zelfvoorzienend in varkensvlees wil worden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden