Shutterstock

Inside Varkens

Stuit Duits varkensvlees nu op een Chinese muur?

11 September 2020 - Wouter Baan

En toen was daar ineens een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. Door eerdere uitbraken nabij de Duits-Poolse grens kwam het nieuws zeker niet als donderslag bij heldere hemel, maar de varkenssector is gisteren (10 september) wel flink opgeschrikt door het besmette everzwijn in de deelstaat Brandenburg. Hoe nu verder? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbraak komt op een uiterst ongelukkig tijdstip, nu de varkensmarkt zich net weer aan het herpakken was van de coronacrisis. Nadat de Europese vraag naar vlees was ingestort, moesten diverse slachterijen deze zomer verplicht de deuren sluiten als gevolg van corona-uitbraken onder personeel. De markt raakte ontwricht met volle vrieshuizen en een enorm varkensaanbod als gevolg. Daar kwam nog bij dat China tussendoor een exportstop oplegde aan slachterijen die door corona getroffen zijn.

Sinds een paar weken ging het weer beter. Slachterijen draaien weer, het aanbod slinkt en op Vion na schrapte China de exportban. De markt kon zich opmaken voor betere tijden, gezien China nog altijd met een groot vleestekort kampt en de Europese vraag naar vlees langzaamaan weer hersteld. De hogere varkensprijs van vorige week onderstreepte het verbeterde sentiment. Nu is de vraag wat er van die perspectieven overblijft na de vondst van het besmette everzwijn in Duitsland.

Zuid-Korea stopt import, China ook?
De handel in varkensvlees binnen Europa zal grotendeels intact blijven, zo heeft de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner laten weten. De kans is groot dat China besluit om Duits varkensvlees voorlopig te weren, zoals dat een paar jaar geleden ook gebeurde toen in België AVP werd gevonden. Dit zou een flinke strop zijn. China importeert dit jaar immers recordhoge volumes. In de eerste helft van 2020 importeerde de Aziatische grootmacht 1,6 miljoen ton, 75% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Duitsland zette in de eerste helft van het jaar een slordige 450.000 ton af op de wereldmarkt, grotendeels naar China. 

Zuid-Korea heeft al aangegeven de grenzen te sluiten voor Duits varkensvlees. China heeft nog niets laten weten. Japan ook niet. Dit houdt de markt in spanning. Hoe gaat de varkensprijs reageren? Onze oosterburen hebben een enorme invloed op de prijszetting in Europa. Als Duitsland niest, is Nederland meestal verkouden. Er gaan behoorlijke aantallen levende varkens naar Duitse slachterijen die mogelijk fors minder waard worden.

Andersom redeneren
Je zou ook andersom kunnen redeneren. Als Duitsland niet meer naar China kan exporteren, biedt dat extra afzetmogelijkheden voor andere landen. Zoals Spanje, de Verenigde Staten en Brazilië. Maar ook Nederland en Denemarken kunnen hiervan profiteren. Toen AVP in België werd geconstateerd, was dat immers ook geen sta in de weg voor hogere varkensprijzen in omliggende landen. Maar tegelijkertijd is de invloed van Duitsland niet te vergelijken met dat van België. De onzekerheid is groot. Wordt vervolgd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden