Shutterstock

Inside Varkens

Nederlandse varkensexport onderweg naar herstel

26 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

De Nederlandse varkenssector heeft een flinke klap gehad door corona. Zo zijn de Nederlandse exportcijfers fors gedaald. Inmiddels kan geconcludeerd worden dat er weer meer geëxporteerd wordt, maar het pre-coronaniveau is nog niet behaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nadelige gevolgen van de coronacrisis hebben voor hoge spanningen op de varkensmarkt geleid. Een aantal Europese slachthuizen moest de activiteiten stilleggen omdat zij kampten met grootschalige coronabesmettingen onder het personeel. Tevens legde China een aantal slachterijen een exportverbod op uit angst om via de invoer het virus binnen te halen. Dit resulteerde in fors lagere exportcijfers van vleesvarkens en biggen.

Totale exportcijfers
De export van vleesvarkens kreeg in week 25 een forse klap. Het totale exportcijfer liep terug tot 30.000 in week 25 en er werden binnen 1 week circa 10.000 minder varkens geëxporteerd. Hiermee was het echter nog niet gedaan, de forse afnames zetten zich voort en in week 27 werden er nog maar 16.000 vleesvarkens uitgevoerd.

Ook de biggenexport laat forse dalingen zien. Weliswaar een week later, namelijk in week 26, zakte het exportaantal met ruim 25.000 stuks terug tot in totaal bijna 120.000. In week 28 werd er een dieptepunt bereik van 103.000 stuks. Het aantal lag destijds zo'n 23.000 stuks onder het niveau van vorig jaar.

Export richting Duitsland
Het gros van de varkensexport gaat doorgaans richting Duitsland. De exportcijfers richting dit land vertonen dan ook forse afnames nadat Tönnies noodgedwongen moest sluiten en er daardoor minder afzetmogelijkheden in Duitsland waren. In week 24 waren de vleesvarkensexportcijfers richting Duitsland nog op een normaal niveau, rond de 35.000 stuks werden er geëxporteerd. De cijfers lopen vanaf daar echter terug en in week 29 gingen er nog slechts nabij 13.000 varkens naar Duitsland.

De biggenexport vertoont een vergelijkbaar beeld. De exportaantallen richting Duitsland stagneerde met bijna 30.000 stuks tot het dieptepunt in week 28, toen gingen er nog bijna 67.000 biggen richting Duitsland. In week 25 lag dit aantal nog op bijna 96.000 stuks.

Herstel
De heropening van het Duitse Tönnies heeft de exportcijfers weer een kleine boost gegeven. De totale export van vleesvarkens neemt weer gestaag toe en in week 32 werden er weer bijna 26.000 dieren uitgevoerd.

Ook worden er weer meer biggen geëxporteerd. De exportcijfers behaalde in week 31 weer 141.000 stuks, hiervan vonden 91.000 biggen hun weg naar Duitsland. In de twee daaropvolgende weken vertoont het exportaantal echter weer een daling.

De exportcijfers hebben zich enigszins hersteld, maar behalen nog niet de aantallen die er voorheen werden geëxporteerd. Tevens liggen de niveaus nog onder vorig jaar. Maar nu Tönnies weer bijna op volle toeren draait, en ook weer richting China mag exporteren, zijn de vooruitzichten niet slecht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden