Shutterstock

Achtergrond Varkens

Hoeveel groeit Mexicaanse varkenssector?

25 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

De Mexicaanse varkenssector is vorig jaar behoorlijk gegroeid. Gezien het feit dat het land ook tijdens de coronacrisis haar varkensvleesproductie zonder grote tegenslagen heeft kunnen voortzetten, is de verwachting dat de productie ook dit jaar toeneemt.

De Mexicaanse varkenssector is groeiende. Vorig jaar steeg de varkensvleesproductie van het land met circa 6,5% en deze groei werd in het eerste kwartaal van 2020 gestaag voortgezet, zo meldt het Mexicaanse landbouwsecretariaat. Een afname in het beschikbare inkomen van Mexicaanse huishoudens maakt dat consumenten overschakelen van rund- naar varkensvlees.

De consumentenvraag naar varkensvlees blijft de stijging van de varkensvleesproductie in Mexico stimuleren. De Foreign Agricultural Service (FAS) van het ministerie van Landbouw in de Verenigde staten verwacht dat de Mexicaanse varkensproductie dit jaar zal stijgen tot 20,275 miljoen stuks, tegenover 19,6 miljoen stuks vorig jaar. De prognose is dat de productie dit jaar 2,124 miljoen ton zal bedragen, volgend jaar kan dit zelfs toenemen tot 2,15 miljoen ton.

Coronacrisis
Tijdens de coronacrisis wist Mexico, in tegenstelling tot Amerika, haar varkensvleesproductie op peil te houden. Er werden vroegtijdig protocollen  en preventieve maatregelen ingevoerd om sluiting van slachthuizen te voorkomen. De Mexicaanse varkensvleesproductie heeft daardoor de stijgende trend weten voort te zetten en kon goed aan de consumentenvraag voldoen.

Wel laten de varkensprijzen een forse daling zien van zo'n 30%. Dit is het gevolg van de dalende Amerikaanse varkensprijzen. In Amerika zijn er veelal slachthuizen gesloten vanwege coronabesmettingen onder personeelsleden, dit deed de varkensvleesproductie sterk stagneren vanwege onvoldoende capaciteit. De Amerikaanse en Mexicaanse varkensmarkten zijn nauw met elkaar verbonden, waardoor de Mexicaanse varkensprijs hierin mee gezogen werd.

De varkensprijzen zijn in mei en juni aan een opwaartse trend begonnen. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse slachthuizen hun productie weer wisten te stabiliseren wat zorgde voor een stijging van de varkensprijzen.

Import en export
Ondanks alle negatieve impact die het coronavirus op de logistiek heeft, is de Mexicaanse invoer van varkensvlees over het eerste kwartaal van 2020 gestegen. De invoer ligt bijna 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer van varkensvlees specifiek uit de Verenigde Staten noteerde een plus van maar liefst 14,7%.

De belangrijkste exportmarkt van Mexico is Japan, de uitvoer is met 19% aanzienlijk toegenomen in vergelijking met vorig jaar. China is een tweede grote afzetmarkt van het land. De export naar China, Japan en Zuid-Korea zal naar verwachting gestaag blijven groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden