The Toidi / Shutterstock.com

Nieuws Jaarcijfers 2020

20 procent minder winst voor vleesgigant Tyson

4 Augustus 2020 - Wouter Baan

Tyson Foods, een van de grootste vleesverwerkers in de Verenigde Staten, zag de winst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019/20 met 22% teruglopen tot $527 miljoen. Het bedrijf heeft flink last van de coronacrisis.

De omzet zakte tussen april en juli terug tot een slordige $10 miljard, ongeveer 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De corona-maatregelen die de vleesverwerker moest treffen, waren een flinke kostenpost van $340 miljoen.

Hiervan was $114 miljoen een bedankbonus voor het personeel dat het bedrijf overeind hielden tijdens de pandemie. Dit komt neer op zo'n $500 per medewerker. Noel White, scheidend CEO van Tyson Foods, blikt terug op de meest volatiele en onzekere tijden in zijn vleescarrière tot nu toe. In oktober wordt White opgevolgd door Dean Banks.

Rundvleesomzet met kwart omlaag
Vooral de rundvleestak, verreweg de belangrijkste tak voor het bedrijf, werd hard geraakt. De omzet daalde met bijna een kwart tot $3,6 miljard. Ook de afzet van varkensvlees zakte flink terug, met ruim 15% tot $1,1 miljard. Het bedrijf kocht ook flink minder pluimveevlees. Tyson Foods voorziet voor de komende maanden dat de volatiliteit op de mondiale vleesmarkt blijft aanhouden. Wel zal de vraag op termijn weer herstellen, zo is de gedachte.

Ondanks dat de winst fors lager uitpakt, hadden analisten met een grotere daling rekening gehouden. De koers van het aandeel veerde maandag (3 augustus) dan ook licht op en steeg tot ruim $62 per stuk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden