Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Prognose Rabobank

Rabobank past prognose varkensvleesproductie aan

23 Juli 2020 - Chanti Oussoren

Rabobank heeft haar prognose voor de wereldwijde vleesproductie naar beneden bijgesteld. De impact van de coronacrisis gaat naar verwachting langdurig zijn en er worden daarom volatiele wereldwijde handelsvoorwaarden verwacht, zo schrijft Rabobank in haar derde kwartaalupdate van 2020.

De nadelige gevolgen van de coronacrisis, zoals vraaguitval door tijdelijke lockdowns, het uitvallen van arbeidskrachten of tijdelijke operationele sluitingen van slachthuizen zorgen voor veel spanningen op de varkensmarkt. De wereldwijde varkensvleesproductie heeft vertraging opgelopen. Rabobank heeft daarom haar prognoses van varkensvleesproductie in de grote productielanden voor dit jaar naar beneden bijgesteld.

Wereldwijde productie
De prognose was oorspronkelijk dat de wereldwijde varkensvleesproductie over 2020 met 5% zou afnemen in vergelijking met 2019. Die verwachting is bijgesteld en naar inschatting gaat de productie nu zelfs met 8% stagneren. De grootste afnames zullen plaatsvinden in China (-17%), de Filippijnen (-9%) en Vietnam (-8% tot -11%). De varkensvleesproductie in Europa zal volgens de Rabobank met 0,5% afnemen in vergelijking met vorig jaar.

China
Doordat China nog steeds kampt met de Afrikaanse varkenspest (AVP), en er recentelijk nieuwe uitbraken zijn geweest als gevolg van zware regenval en overstromingen, is er nog geen sprake van een herstel van de binnenlandse varkensstapel. China heeft tevens de inspectie op vrachten inkomend voedsel verhoogd, om te garanderen dat de goederen niet het coronavirus met zich dragen.

De corona-inspectie zorgt echter voor vertraging in het laad- en losproces en heeft voor enige capaciteitsproblemen gezorgd. Dit, in combinatie met de importban die het land verscheidene vleesproducenten heeft opgelegd, zorgt ervoor dat de import vertraagd wordt. Analisten van de bank verwachten dan ook dat de varkensprijs in China op hoog niveau blijft.  

Ook een aantal Nederlandse vleesproducenten kampen met een exportverbod richting China. Het is niet duidelijk hoelang de exportban gaat duren en dit zorgt voor toenemende onzekerheid op de Nederlandse varkensmarkt gezien het feit dat China de belangrijkste afzetmarkt is. China importeert meer dan 60% van de totale Europese varkensvleesexport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden