Alexey Kompaniychenko / Shutterstock.com

Achtergrond Coronacrisis Brazilië

Braziliaanse slachthuizen getergd door corona

9 Juni 2020 - Jorine Cosse

De coronastorm in slachthuizen zet door: Alleen al in de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul zijn zeker 3201 slachthuismedewerkers positief getest op het virus. Inmiddels heeft Brazilië koploper Italië van de derde plek gestoten wat betreft meeste coronabesmettingen, gaan Braziliaanse slachthuizen de strijd verliezen?

In de zuidelijkste staat van Brazilië, Rio Grande do Sul, lijkt de situatie uit de hand te lopen. Afgelopen zondag werden er in de hele staat 9.332 besmettingen gemeld. 25,7% daarvan bestaat uit slachthuismedewerkers. Het gaat hierbij om medewerkers uit 24 verschillende slachthuizen in 18 verschillende gemeenten. Inmiddels zijn verschillende locaties gesloten.

Deuren sluiten
Twee van Brazilië haar grootste vleesverwerkers hebben onlangs de deuren van meerdere locaties moeten sluiten. Het gaat om de bedrijven JBS en BRF. Hoewel JBS afgelopen zaterdag groen licht heeft gekregen voor het heropenen van een locatie in de staat Santa Catarina, moet het bedrijf in Rio Grande do Sul juist een locatie sluiten.

Op de betreffende locatie werden 21 van de 1700 medewerkers positief getest op het virus. 2 van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis. De rechter besloot afgelopen vrijdag (5 mei) dat medewerkers die tot de risicogroep behoren, per direct van de locaties gehaald moeten worden. Daarbij moeten doctoren toegang krijgen tot de medische dossiers van de medewerkers.

Runderslachtingen en vleesprijzen
Het aantal runderslachtingen in Brazilië is in de eerste 5 maanden van 2020 met 1,4 miljoen dieren (-14%) teruggelopen ten opzichte van 2019. Toch is dit, ondanks de sluiting van enkele slachtlocaties in april en mei, eerder te danken aan de terugloop van kudde grootte en daardoor terugloop in slachtvee. De Rabobank verwacht voor 2020 een terugloop in rundvleesproductie van 1%.

De prijs van rundvlees lag in april ten opzichte van de voorgaande jaren vrij hoog op omgerekend €4,36 per kilo. De prijs van varkensvlees noteert daarnaast vrij laag op omgerekend €0,69 eind april. Deze heeft zich overigens op 4 juni weer op weten te trekken naar €0,85.

Corona en Brazilië
Alleen al in Rio Grande do Sul werken er 50.000 mensen bij vleesverwerkers. De bovenliggende staat Santa Catarina, waar het virus ook aan een opmars is begonnen, werken er zelfs 60.000 mensen in slachthuizen. In totaal telt Brazilië 446 slachterijen: 194 runder-, 148 pluimvee-, 90 varkens- en 14 andere slachterijen.

Volgens het Braziliaanse ministerie van gezondheid (CONASS) zijn er inmiddels ruim 680.000 Brazilianen besmet met het coronavirus, met ruim 36.000 doden. Als grootste rund- en kippenvlees exporteur en de huidige situatie in slachthuizen wereldwijd, leek het een kwestie van tijd tot Brazilië ook getroffen zou worden door een coronagolf binnen de slachthuizen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden