Vion Food Group

Nieuws Coronavirus

Geen sprake van crisis in vleessector

27 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Nederlandse slachterijen mogen vooralsnog open blijven, mits de situatie verbetert. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wordt er niet uitgegaan van uitval onder bedrijven en is er (nog) geen sprake van een crisis in de sector.

Gisteravond (26 mei) heeft landbouwminister Carola Schouten, na overleg met partijen in de vleessector, laten weten dat de Nederlandse slachterijen open mogen blijven. Wel heeft zij een verzoek gedaan om werknemers van slachterijen te testen op corona. Als uit de tests blijkt dat veel werknemers besmet zijn, kunnen ook andere slachterijen worden gesloten.

Geen crisis
Volgens Patrick de Leede, perswoordvoerder van COV, wordt de situatie niet beschouwd als een crisis in de sector. “De slachtcapaciteit blijft ondanks de gesloten locatie in Groenlo gewoon op peil. Omdat het bedrijf meerdere vestigingen heeft waar de varkens naartoe kunnen.” Hieraan voegde hij toe: "Uit het overleg blijkt dat gepoogd gaat worden om de slachthuizen open te houden, dus gaan wij niet uit van uitval.”

Sluiting van andere locaties dreigt wanneer keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet meer willen werken in verband met veiligheidsrisico's. Daar wil De Leede echter niets over zeggen. “Dat is een hypothetische zaak en daar gaan we nog niet op vooruit lopen.”

Sluiting voorkomen
De vertegenwoordigers van de vleessector hebben toegezegd alle zeilen bij te zetten om de situatie te verbeteren. Jos Goebbels, voorzitter van COV, zegt dat de slachterijen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de RIVM-richtlijnen worden nageleefd. Er zijn extra maatregelen genomen om de 1,5 meter in acht te nemen. Zo worden er schotten geplaatst en wordt er naar de looproutes van medewerkers gekeken.

Ook de huisvesting en het vervoer van de medewerkers wordt streng in de gaten worden gehouden. Werkgevers zullen daar controles op uitvoeren en als de situatie niet aan de RIVM-richtlijnen voldoet, zal er worden ingegrepen, aldus Goebbels.

Medewerkers onder druk gezet
Er spelen vermoedens dat besmette medewerkers bij een Vion-slachterij onder druk zijn gezet om toch door te werken, zo valt te lezen in het FD. Het vermoeden komt van de Inspectie SZW en is gebaseerd op gesprekken met medewerkers.

Er wordt gesproken van een vermoeden maar er is nog geen concrete verdenking. Het vermoeden is dat uitzendbureaus de medewerkers onder druk hebben gezet met dreiging van het ontnemen van de woningcapaciteit wanneer de medewerkers niet aan het werk gaan.

Het vermoeden is gebaseerd op verhalen die de medewerkers (voornamelijk van Roemeense afkomst) aan de inspectie hebben verteld. Horizon Meat Services, het betreffende uitzendbureau in kwestie, ontkent stellig dat er druk op de werknemers is uitgeoefend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden