Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Rabobank sombertjes over varkensprijs

24 April 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

De Rabobank was tot voorkort positief over de varkensprijs, vooral vanwege het grote vleestekort in China. Het sentiment is echter behoorlijk gedraaid. De financier uit haar zorgen in de tweede kwartaalupdate van 2020. Nu de coronacrisis de wereld in zijn greep houdt beloven de vooruitzichten niet veel goeds.

De productieuitval in China heeft in sommige landen voor een positieve boost gezorgd. De varkensvleesproductie schoot omhoog en ook de prijzen gingen door het dak. Inmiddels ligt de productie nog hoog, maar is de afzetmarkt flink gekrompen door COVID-19. Nu in de meeste landen een (intelligente) lockdown wordt gehandhaafd is de consumptie van (varkens)vlees flink gekelderd. Dit komt grotendeels door het wegvallen van de foodsector.

Varkensprijzen en handel wereldwijd
De Rabobank houdt in haar kwartaalanalyse rekening met verschillende laden en continenten. China, Europa en de Verenigde Staten spelen een grote rol, net als Mexico, Canada, Japan, Zuid Korea, Vietnam en Brazilië. In elk land begon 2020 met hoge varkensprijzen. Inmiddels hebben ze allemaal te maken gehad met een daling of stabilisatie van de prijzen.

Voor de komende maanden houdt de Rabobank rekening met verdere prijsdalingen en stabilisaties. Dit komt door de onzekerheid die nog altijd heerst rondom de coronacrisis. Veel landen hebben namelijk nog altijd te maken met handelsrestricties en terug loop in productie. Zo is de productie in China nog lang niet terug op peil en ook de totale productie in Europa is met 1,7% terug gelopen. De productie in Vietnam viel nog verder terug met 19,3%.

Verder zijn veel exportcijfers van flink gestegen, vooral richting China. Zo exporteerde de EU 63% van haar vlees naar de Aziatische grootmacht en de Europese export naar Vietnam nam met 41% toe. In de VS steeg de export met 42%. Ruim 85% van de vleesexport ging naar China. Daarnaast profiteerden ook Canada en Brazilië van de enorme Chinese vleesvraag. Canada's export naar China nam met 52% toe en Brazilië exporteerde 33% meer vlees, waarvan de waarde ook nog eens flink steeg met 63%.

Naast de problemen met handel en logistiek heeft ook de wisselkoers een vinger in de pap. Zo heeft Mexico te maken met een waardevermindering van de Peso van 25% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Problemen
Naast het wegvallen van de foodsector zijn er nog een aantal andere problemen die zich voordoen. Zo hebben slachterijen wereldwijd te kampen met een te kort aan personeel. Hierdoor hebben sommige slachterijen de deuren moeten sluiten en anderen draaien niet op volle toeren. Verder stapelen vleesproducten zich op in koel- en vrieshuizen en ook de distributie ondervindt problemen waardoor de handel bemoeilijkt wordt. Volgens de Rabobank voorspelt de World Trade Organisation een daling in de handel wereldwijd van 13 tot 32%. Dit alles zorgt voor veel opschudding in de markt, waar de varkensprijzen op reageren.

Daarnaast is het niet alleen de coronacrisis die voor problemen zorgt. De Afrikaanse varkenspest ligt nog altijd op de loer. Er zijn nog altijd commerciële bedrijven, voornamelijk in Azië, die uitbraken melden. Echter blijft Europa ook niet gespaard, zo weten we inmiddels. Nu Polen niet meer AVP-vrij is vormt de AVP van dichtbij voor een risico in Europa. Zeker nu de uitbraken steeds dichter bij de Duitse grens gemeld worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
rollade 24 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886885/rabobank-sombertjes-over-varkensprijs]Rabobank sombertjes over varkensprijs[/url]
waarom moeten er zoveel "analysten " bezig zijn om marktgevoel weer te geven...............??....we zijn inmiddels al een paar jaar aan de acute grilligheden van de (wereld)markt overgelaten, en misschien uiteindelijk de laatste tijd dus gemiddeld wel niet verkeerd, maar nogmaals, een beeldvorming krijgen door "deskundigen" heeft inmiddels niet zoveel nut meer. Net zoals dus de basisprijs DCA van vlv en biggen BPP; die zowel achteraf dus corrigeren, of evt NIET muteren met wat de meeste handelaren willen.

oftewel; invloed nul, maar wel bezig zijn met discussie.....................☺
Abonnee
handelaar 12 Mei 2020
Alleen maar schrijven optimisme op optimisme of somber , somber en nog somberder. Zeker het is ongrijpbaar en onvoorspelbaar. Doch al het vlees de koelhuizen in of vernietigen en wat eten de consumenten dan?
De totale markt staat op z`n kop en zal opnieuw zijn weg moeten vinden. Wat in het verleden naar de restaurants en horeca ging zal nu een ander weg moeten vinden. Wellicht kan een duurder stukje vlees even niet op de juiste wijze worden afgezet en zal een ander deel weer vlot te plaatsen zijn. Maar er moet eten blijven. Alleen maar negatief schrijven voegt niets toe nieuwe afzet , ander afzet zoeken daar moet het van komen. Stil leggen slachterijen geeft lege schappen dat bericht komt uit Amerika dus er word nog geconsumeerd dan gaan vernietigen is voor mij onbevattelijk , voedsel weggooien dat mag en kan niet. Overvloed en honger er is soms maar weinig voor nodig.
? 12 Mei 2020
Ik ben somber over de toekomst van de rabo bank
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden