DutchMen / Shutterstock.com

Achtergrond Vleesproductie VS

Krijgt Noord-Amerika te maken met vleestekort?

18 April 2020 - Jorine Cosse

Steeds meer slachterijen op het Noord-Amerikaanse continent sluiten hun deuren. Het hoge aantal bemettingen met het coronavirus in de Verenigde Staten en Canada brengt de personele bezetting van slachterijen in de problemen. Gesproken wordt van mogelijke vleestekorten.

Wat is nu de stand van zaken? Smithfields, één van de grootste varkensvleesproducenten in de Verenigde Staten, kondigde aan het begin deze week aan dat zij hun fabriek in Zuid-Dakota voor een langere periode gesloten houden. De locatie in Sioux Falls sloot op verzoek van de gouverneur van de staat haar deuren. De fabriek had te kampen met een grote hoeveelheid coronabesmettingen, zo’n 200 van de 3.700 medewerkers.

Veel verschillende slachthuizen sluiten fabrieken
Maar niet alleen Smithfields heeft te maken met problemen die de corona-uitbraak veroorzaakt. Ook andere slachterijen sluiten hun deuren, zowel in de VS als Canada. Zo heeft Cargill een locatie in Pennsylvania gesloten, net als JBS USA. Het laatstgenoemde vleesconcern heeft tevens de productie van een fabriek in Colorado flink teruggeschroefd. Verder hebben in de VS bedrijven als Sanderson Farms (kip, Georgia), Tyson Foods (Iowa), Aurora Packing Company (Illinois) en National Beef Packing Co (Iowa) maatregelen getroffen of zelfs de deuren gesloten.

Ook Canada heeft te maken met fabrieken die sluiten vanwege coronagevallen onder medewerkers. Opvallend is wel het verschil in aantal positief geteste personen, voordat de deuren dicht gaan. Waar de fabrieken in de VS pas sluiten na 10-tallen positief geteste medewerkers te hebben geïdentificeerd, hebben de Canadese fabrieken amper 10 positief geteste medewerkers. Bekende Canadese slachthuizen die de deuren gesloten houden zijn Olymel (Yamachiche, Quebec), Maple Leaf Foods (Ontario) en Harmony Beef (Alberta)

Is er sprake van vleestekorten?
Het antwoord op deze vraag is tot op heden ‘nee’. Deze situatie moet echter niet te lang aanhouden, want dan gaat er steeds meer onzekerheid spelen. Door het sluiten van foodbedrijven blijven enorme voorraden vlees liggen, zoals van bacon. Over ingevroren vleesproducten hoeven de Amerikanen zich dus (nog) geen zorgen te maken. Het wordt pas zorgelijk als de vrieshuizen overvol raken, maar daar is tot nog toe geen sprake van.

Wat betreft vers vlees is dat een ander verhaal. Logischerwijs komt er minder vers vlees op de markt naarmate er meer fabrieken sluiten. Daarbij is het afhankelijk van de periode waarin fabrieken hun deuren gesloten houden. Dat de productie terugloopt, is in ieder geval zeker. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor een mogelijk tekort als de situatie niet snel veranderd.

Overvolle stallen
De corona-uitbraken bij de fabrieken dringt ver door, tot in het hart van de vleessector. Doordat fabrieken niet optimaal draaien, komen veel veehouders niet van hun dieren af. Hierdoor raken de stallen steeds maar voller en voller. Er gaan al verhalen dat sommige veehouders uit nood dieren in laten slapen, puur omdat er geen ruimte meer is. 

Daarbij stapelen de kosten zich op, bijvoorbeeld voor voer en water, als de dieren langer op de veebedrijven blijven staan. Naarmate de dieren groeien, wordt de voer- en waterbehoefte ook groter. Een ander bijkomend probleem is dat het vee minder waard wordt. Niet alleen omdat ze soms niet meer voldoen aan de eisen van de afnemers, maar ook omdat er een overschot ontstaat. Ondertussen is de Amerikaanse varkensprijs gedaald tot het laagste niveau sinds 2002. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden