Philip Lange / Shutterstock.com

Achtergrond Coronacrisis

Wat merken vee-exporteurs van de coronacrisis?

24 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Mogelijke vervoersverboden. Lange wachttijden aan de grenzen. Een gebrek aan chauffeurs. Het zijn spannende tijden voor vee-exporteurs. Daar komen de snel dalende varkens- en biggenprijzen nog eens bovenop. Hoe is de situatie in het veld?

De coronacrisis tart aan zekerheden die de export van biggen en varkens flink kunnen belemmeren. Wekelijks worden er ruim 100.000 Nederlandse biggen in Europa afgezet, behoorlijke aantallen dus. Tot voorkort liep de biggenmarkt nog als een zonnetje met recordhoge noteringen, maar daar is allang geen sprake meer van. Lang leve Europa met zijn vrij verkeer van goederen en diensten, dankzij het veelgeprezen 'Schengenverdrag', staat namelijk op losse schroeven. 

'Levend vee krijgt voorrang'
"Van vervoersboden is gelukkig nog geen sprake, dus in principe kan de export doorgaan", vertelt varkenshandelaar Henk Kosse. Wel is er volgens hem sprake van grote drukte aan de grenzen die tot flinke vertraging kunnen leiden. "De transporten met levende dieren krijgen gelukkig voorrang, maar leeg terug moet je achteraan in de rij sluiten." Ook de beschikbaarheid van chauffeurs is volgens Kosse een uitdaging. "Voor vandaag konden we gelukkig alles nog net rond krijgen, maar dat kan morgen weer anders zijn."

De biggenexporteur signaleert dat de vraag de afgelopen weken behoorlijk is teruggevallen. "In Italië worden vleesvarkens niet of nauwelijks geslacht, dus dat belemmert de plaatsingsruimte voor biggen. In Polen waren vleesvarkenshouders al afwachtend met opleggen, vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. En ook de vraag van Spaanse integraties is de afgelopen weken behoorlijk teruggevallen, aangezien dat land zwaar getroffen wordt door het coronavirus." Kosse verwacht dat er, al met al, spannende weken aankomen. "Ik denk dat de biggenmarkt nog wel even onder druk blijft staan. De varkensprijzen kunnen op korte termijn waarschijnlijk wel stabiliseren."

Oplossing in Polen
Ook Ruud Vosters van Vaex maakt zich zorgen. "Het wordt steeds moeilijker om alles op rolletjes te laten verlopen. Wij zitten voor 95% in de export. Het lastige is dat ieder land zijn eigen regels stelt qua grensovergang", aldus Vosters. "De biggenexport wordt steeds rustiger, prijzen staan onder druk en afnemers twijfelen. Dit geldt niet alleen voor Zuid-Europa, maar zeker ook voor Oost-Europa." 

De opstoppingen aan de grens vallen mee

Ruud Vosters

Volgens Vosters is de situatie aan de grenzen te overzien. "De problemen bij de Kroatische grens zijn opgelost en ook Polen is met een oplossing gekomen. Er is een grensovergang toegewezen voor levend vee en bedervende goederen. De opstoppingen vallen daarom voor ons mee." 

"Gelukkig is er nog altijd vraag naar vleesvarkens, vooral in Duitsland. In Italië verloopt het slachten van varkens echter moeizaam. Het is te hopen dat we alle transporten rijdende kunnen houden, zodat we overbezetting in stallen kunnen voorkomen. Wanneer alles stagneert, dan wordt het een nijpende situatie."

Bizarre situatie
"Tot dusver loopt het bij ons goed door, maar dat kan natuurlijk elk moment veranderen", meldt Benny ten Thije, commercieel directeur bij Select Porc. "Ik doe dit werk al 43 jaar en ik heb dit nog nooit meegemaakt, het is een aparte situatie. Tot nog toe kunnen we alles rijdende houden, maar de toekomst is onzeker. Wanneer er slachthuizen dicht gaan, dan wordt het wel heel erg spannend."  

Ten Thije geeft aan dat er wat terughoudendheid heerst bij afnemers. "Wij merken een beperkte terugval in de vraag naar varkens en biggen, maar dit heeft voor ons nog geen grote gevolgen. Het transport gaat door. De situatie bij de grenzen is te overzien. Wel zijn er chauffeurs die aangeven liever niet op Zuid-Europa te rijden, omdat ze bang zijn niet terug kunnen keren." 

Los daarvan meldt Ten Thije dat ze geen last hebben van uitval van chauffeurs. "Voor kantoormedewerkers is thuiswerken haalbaar, maar voor commerciële functies is dat lastig. Voor de handel is het fijn om face-to-face contact te hebben. Dat gaat nu niet. We proberen wel op alle mogelijke vlakken contact te houden met onze afnemers, in dit geval dus voornamelijk telefonisch." 

"Waar ik overigens nog wel graag de aandacht op wil richten, is de situatie rondom de Afrikaanse Varkenspest. Nu de coronacrisis leidend is, wordt dit deels in een hoekje gedrukt. Maar we moeten het zeker niet uit het oog verliezen. De kans dat dit doorsijpelt naar Duitsland acht ik nog altijd heel groot. Dan doet zich denk ik een ramp voor die niet te overzien is." 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden