Shutterstock

Inside Varkens

Wel stress, geen paniek op varkensmarkt

20 Maart 2020 - Wouter Baan - 21 reacties

De coronacrisis heeft zijn weerslag op de varkensmarkt, maar het hek is niet van de dam. Met andere woorden: er is wel stress, maar geen blinde paniek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen zijn in de afgelopen weken hard teruggefloten. Net als de biggenprijzen. Tegelijkertijd staan de noteringen, historisch gezien, nog altijd op hoge niveaus. En ondanks de correcties, blijft dat waarschijnlijk ook zo.

Hoewel de markt op korte termijn nerveus aanvoelt, zijn de vooruitzichten op de langere termijn niet per se somber. Het aantal varkens in Noordwest-Europa is in de afgelopen jaren aanzienlijk geslonken, waardoor het aanbod van week tot week waarschijnlijk beperkt blijft. Daarbij heeft China nog altijd een groot vleestekort dat grotendeels door Europa en de Verenigde Staten zal worden aangevuld. Onderliggend is er dus niet zoveel aan de hand.

Impact coronacrisis
De markt is tegelijk wel degelijk gevoelig voor het coronavirus. De vleesprijzen staan onder druk, nu de afzet richting het foodservicekanaal (door de vele horecaverboden) nagenoeg is stilgevallen. Dit wordt gecompenseerd door extra vraag vanuit het retailsegment. Deze ‘switch’ stelt de flexibiliteit in de keten flink op de proef, maar tot nu toe zijn er geen grote problemen opgetreden.

De toekomst is uiteraard ongewis, maar met de kennis van nu is er geen aanleiding om te vrezen dat de bodem onder de varkensprijzen wordt weggevaagd. Wel is er prijsdruk. Naast de spanning drukt het ruime aanbod. Varkenshouders hebben nog altijd haast met leveren. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die afgelopen week weer opliepen. In Nederland werden 312.000 varkens geslacht, het Duitse slachtcijfer liep op tot krap 950.000.

Handelaren achten een volgende correctie van de DCA Beursprijs noodzakelijk. De prijs van geslachte varkens daalt met €0,05 tot €1,77 per kilo. De prijs van levende varkens gaat met €0,04 omlaag tot €1,42 per kilo. Na deze correctie is er mogelijk zicht op stabilisatie. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden